Eseménynaptár

TÁMOGATÓINK- Pályázatfigyelő -
ERASMUS+ PROGRAM


SAFER FUTURE!

Mogyoróska, 2016. március hó

Előzetes | Partnerek | Kérdőív | Program | Kiadványok | Szakmai anyagok | Kisfilm | Cikkek | Erasmus+Partnerszervezetek

Az együttműködők kiválasztásánál elsődleges volt, hogy ifjúsági szervezet legyen és konkrétan is folytassanak ifjúsággal kapcsolatos tevékenységet, valamint hogy megfelelő fiatal önkéntes bázissal rendelkezzenek. Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy ne csak Európai Uniós tagállamokat válasszunk partnernek. A harmóniára törekedtünk ebben az esetben is, így összességében a partnereink esetében 1 Európai Uniós és 1 nem Európai Uniós ország venne részt a projektben.

KÁRPÁTKANYAR EGYESÜLET (SEPSISZENTGYÖRGY)

Erdélyi ifjúsági szervezet, melyet 2015-ben hoztak létre Sepsiszentgyörgyön a környezetük megóvásáért, a Kárpát-medence értékeinek fenntartásáért tenni akaró fiatalok. Tagjaik a szervezet létrehozása előtt más civil szervezeteknél végeztek önkéntes munkát, melyeket ezután sem hagyják abba, azonban úgy gondolták, hogy eddig megszerzett tapasztalataikat egy közös egyesület létrehozásában tudják majd legjobban kamatoztatni. Egyesületük tagjai a Kárpátok és Kárpát-medence turisztikai, kulturális, gazdasági, szociális, oktatási, gasztronómiai, jótékonysági és környezetvédelmi tevékenységeinek fejlesztése, szervezése és népszerűsítése céljából akartak egyesülni. Fő célkitűzéseik a térségben fellelhető természeti és épített értékek megóvása, az itt élő emberek identitásának megtartása, a különféle népcsoportok kultúrájának megismertetése egymással ezáltal a különböző etnikumok közelebb hozása egy nagyobb cél érdekében. Fontosnak tartják, hogy a hátrányos helyzetű területeken élőknek is ugyanolyan lehetőségeket biztosítsanak, felkarolják és támogassák őket. Tevékenységeik között megjelenik a hátrányos helyzetű fiatalok támogatása, valamint figyelemfelkeltő kampányok szervezése is. Emellett fő tevékenységük a különféle honismereti túrák és kirándulások szervezése, melyeknek több célja is van: egyrészt, hogy aktivizálja a lakosságot, főként a fiatalokat, valamint, hogy bemutassa az olyan elfeledett vidékeket, értékeket, melyek támogatás nélkül feledésbe vesznének. Mindeközben támogatja a hagyományos gazdálkodást, a helyi termelést, melyet a programok során a fiatalok is újra felfedezhetnek, magukévá tehetnek.

PRO CULTURA SUBCARPATHICA (BEREGSZÁSZ)

Kárpátaljai non-profit civil szervezet, amely 2010 decemberében alakult meg. A szervezet 2011. március 29-én került hivatalos bejegyzésre. A szervezet céljai közé tartozik a disszemináció, a kultúra ápolása és a kárpátaljai magyar közösségek fejlesztése. A szervezet apolitikus civil képződmény, amely hagyományőrző értékeken alapszik, azonban nem utasítja el a modern és poszt-modern kulturális kezdeményezéseket sem. Feladatuk, hogy a helyi közösségek tagjai számára elérhetővé tegyük a kultúrát, és a kárpát-medencei tradicionális magyar kultúra terjesztését elősegítsük. Tevékenységeik elsősorban a kulturális események szervezését foglalja magába. Közöttük megtalálhatóak a fesztiválok, bálok, koncertek, konferenciák, kiállítások, könyvbemutatók, irodalmi estek, előadások és hagyományőrző programok. Minden hónapban 4-5 rendezvényt kínálnak az érdekelteknek. Évente megrendezésre kerül több nagyszabású program is. Ezek főként hagyományőrző fesztiválok, melyek középponti témája a magyar történelem, illetve helyi néphagyományokhoz kötődik.

A legtöbb rendezvényük helyszínének a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ad otthont, Beregszászon. A hallgatók körében igen népszerű programok a koncertek, kiállítások stb. Szervezetük jelentős fiatalokból álló önkéntesbázissal rendelkezik, akik gyakorta részt vesznek a programok előkészítésében és megvalósításában. Az elmúlt években több partnerkapcsolatot is kiépített szervezetük magyarországi szervezetekkel a Kárpát-medencében.

© 2007 Kárpátikum Közhasznú Alapítvány - Utolsó módosítás:
2017.01.09. 09:04

Ajánlott felbontás: 1024x768