Eseménynaptár

TÁMOGATÓINK- Pályázatfigyelő -
ERASMUS+ PROGRAM


SAFER FUTURE!

Mogyoróska, 2016. március hó

Előzetes | Partnerek | Kérdőív | Program | Kiadványok | Szakmai anyagok | Kisfilm | Cikkek | Erasmus+Előzetes

A mai világban egyre több irányból fenyegetnek minket különféle veszélyek. Hatványozottan igaz ez a fiatalokra, hisz az iskolából, képzésből kikerülve sok, főként gyakorlatias dologra nincsenek felkészülve leendő életükkel kapcsolatban. Projektünk a különféle, fiatalok jövőjét érintő problémák feltárására, és ezek leküzdésére épül. Programunk során főként a gazdasági és szociális problémák feltárását és megoldását tűztük ki célul.

A társadalom sokféle és sok fiatalra kiterjedő problémát rejt, a hátrányos helyzetű területeken főként: a kirekesztés, a mássággal szembeni intolerancia, a különféle szélsőséges ideológiai magatartás több szempontból is problémát jelenthet egy fiatal életében: mind az okozó, mind az elszenvedő fél számára veszélyes. Ezekkel a problémákkal szorosan összekapcsolódik, hogy a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jogokkal rendelkeznek, vagy hogyan érvényesítsék ezeket. Nagyon fontos, hogy a fiatalok megtanulják ezeket.

Manapság egyre több fiatalt érinti a különféle szenvedélybetegségek, alkohol- és kábítószerfüggőség problémája, melyeket nem csak a rossz társaság okozhat, hanem sokszor mentális problémák állnak a háttérben. Ennek alapjául sokszor a program során kiemelt helyen álló munkanélküliség is szolgálhat.

A fiatal korúak körében óriási a munkanélküliség aránya, főként a hátrányos helyzetű területeken. A fiataloknak fel kell ismerniük a környezetükben és önmagukban rejlő lehetőségeket, mind a munkaerőpiacon való szereplés elősegítésére, mind arra, hogy ha a körülmények nem adottak, akkor teremthessenek maguknak. Fontos pontja a programnak, hogy az résztvevők felmérhessék, hol és hogyan helyezkednek el a munkaerőpiacon, miképpen tudnak sikereket elérni az álláskeresés során, hogyan tudnak megfelelő jövőt alkotni saját maguk és környezetük számára.

A projekt fő célja, hogy a különféle feladatok és programelemek által olyan használható tudáshoz jusson minden résztvevő, mellyel a későbbiekben könnyebben ismerheti fel a problémás szituációkat és hatékonyabban kezelheti azokat. Azonban a cél nem csak az, hogy a résztvevők saját biztonságukat megteremthessék, hanem az, hogy hazatérve saját környezetük, közösségüket is biztonságosabbá tehessék. A biztonságuk érdekében fontos, hogy megfelelő jövőképpel, célokkal rendelkezzenek, melyek kialakításához is segítséget igyekszik nyújtani a program. Célunk még az önszerveződő képesség erősítése is, hisz a fiatalokban, és főként a fiatalok csoportjaiban nagy, gyakran szunnyadó erő rejtőzik, mely óriási akadályok legyőzésére képes. A biztonságos jövő és környezet megalkotásában pedig a közösségnek nagyon nagy szerepe van.

Egy átfogó képet szeretnénk kapni a program végére a fő problémákról és azok legyőzéséről, melyről egy több nyelvű kiadványt is szeretnénk készíteni. Ennek tervezését már a program alatt elkezdjük, és főként a Kárpát-medencére fókuszál majd. Ezt egy ún. „cselekvési füzetben” képzeljük el, ahol összegyűjtjük a főbb problémákat, és azt, hogy milyen módon lehet ezeket legyőzni, milyen, a gyakorlatban használható módszerekkel tudunk megfelelően helytállni a különféle helyzetekben és hogyan hozhatunk létre olyan közösséget, melynek tagjai építik, és nem rombolják a jövőt.

A program során leggyakrabban alkalmazott módszerek a kiscsoportos foglalkozások, különféle gyakorlatias, tervezési és problémamegoldási feladatok elvégzése, prezentálása, jógyakorlat látogatások, emellett külön figyelmet és időt fordítunk a tapasztalatcserére, a közösségépítésre csapatépítő feladatokkal, és a reflexióra is.

© 2007 Kárpátikum Közhasznú Alapítvány - Utolsó módosítás:
2017.01.09. 09:04

Ajánlott felbontás: 1024x768