Eseménynaptár

TÁMOGATÓINK- Pályázatfigyelő -
Fiatalok Lendületben Program | Blog


Fiatalok megújuló energiákkal (2013)

Blog | Energia Demokrácia TV felvétel | Galéria

Dokumentumok | Linkgyűjtemény | Visszajelzések |

1. nap - 2013.09.17.

A délelőtt folyamán az összes csoport megérkezett Várkútra, megtörtént a regisztráció, megkaptuk a névkártyáinkat és elfoglaltuk a szállást. Volt egy kis időnk kifújni magunkat, kicsomagolni, majd következett a hivatalos megnyitó. Ekkor a szervezők ismertették a hét programjait, majd balesetvédelmi- és biztonsági oktatáson vettünk részt. Ezután egy előadást hallgattunk meg a Fiatalok Lendületben Programról, ahol az előadó elmondta, miről is szólnak ezek a pályázatok, milyen lehetőségek vannak, valamint szó esett a Youthpassról, annak gyakorlati hasznáról is. Ebéd után egymással ismerkedtünk, majd következett a „Noszvaji Csillagtúra” ami egy kincskereső játék volt, aminek során megismerkedtünk Noszvajjal és a településen található érdekességekkel. Miután hazatértünk, megtartottuk az első reflexiót, ahol szó esett az aznap történtekről. Megírtuk az első bogbejegyzésünket is, most pedig ismerkedős est következik.


2. nap - 2013.09.18.

A tegnap este ismerkedős és csapatépítő játékokkal zárult, már egyre jobban kezdjük megismerni egymást, és kezd összerázódni a csapat.
A nap tornával kezdődött, majd reggeli közben megismerkedtünk a nap programjaival. A délelőtt a kérdőívezésről szólt. Elsőként készítettünk egy kérdőívet a helyi lakosság, valamint a helyi vállalkozók számára. Az elkészült kérdőíveket kinyomtattuk, majd következett a „terepmunka”. Több csoportra oszlott a társaság és minden kisebb csoport kapott egy területet, valamint egy célcsoportot, akikkel ki kellett töltetniük a készített kérdőíveket. Három település került felmérésre: Noszvaj, Bogács és Tard. Mindhárom településen felkerestünk vállalkozókat és helyi lakosokat is. Ebéd után a bogácsi polgármesteri hivatalba látogattunk el, ahol részt vettünk egy kerekasztal beszélgetésen Bogács polgármesterével. A téma a megújuló energia alapú fejlesztés és a munkahelyteremtés volt. A délután további részében Bogácson maradtunk, ahol meglátogattuk a polgármester által elmondott példákat. Visszatértünk a szállásra, megvitattuk miket láttunk-hallottunk nap közben, és épp most válogatja a másik csoport össze a képeket a nap eseményeiről, amiket hamarosan be is illesztünk ide a mai bogbejegyzésbe. Vacsora után magyar kulturális est fog következni.


3. nap - 2013.09.19.

A tegnapi magyar est nagyon jól sikerült, volt étel és borkóstolás, táncház, ahol a magyar népzenével és néptánccal ismerkedtünk meg.
A kultúrest után reggel kissé fáradtan vágtunk bele a tornába, korábban is kellett kelnünk, és tudtuk, hogy hosszú nap áll ellőttünk. Reggeli után el is kezdődött a nap, a feladatunk az volt, hogy egy elképzelt vállalkozást kellett megterveznünk, aminek az volt a lényege, hogy helyi környezetkímélő beruházás legyen és a fiataloknak teremtsen munkahelyet. A feladathoz kissebb csoportokat kellett kialakítani véletlenszerűen. Érdekes volt, olyanokkal kerülni egy csoportba, akikkel előtte még személyesen nem beszéltünk. Elsőre sokan azt hittük majd hamar kitaláljuk a vállalkozást, de aztán rájöttünk, hogy sokat kell gondolkodni, hogy igazán jó legyen az ötlet. Egészen jó kis versenyhangulat alakult ki, és észre sem vettük, milyen gyorsan eltelt a délelőtt. A délelőtt folyamán ellenőrzést tartottak, Budapestről jöttek le hárman megnézni, hogy minden rendben megy e az ifjúsági csere idején. Kicsit meg voltunk szeppenve, de hamar újra lendületbe jött a társaság és folytattuk a munkát. Ebéd után következtek a prezentációk, ekkorra már nem volt kérdés, hogy milyen jól egymásra találtak a csoporttagok. Nagyon kreatív és nagyon sokféle ötlet született, és nagyon jó vitahangulat alakult ki, ahogy a hallgatóság újabb és újabb kérdésekkel bombázta az épp előadó csoportokat. Miután mindenki előadását meghallgattuk, újra nagy csoportként folytattuk a napot, a téma a természetvédelem volt. Ezen belül is az, hogy az Európai Unióban és Ukrajnában hogy jelenik meg a természetvédelem, mit is jelent számunkra. Elég nagy különbségek vannak az országok között.
Ma ukrán kultúrest lesz, de erről majd holnap.


4. nap - 2013.09.20.

Ukrán kulturális este, tanultunk egy csomó ukrán szót, a kárpátaljaiak kitettek magukért. Délelőtt elmentünk Cserépfalura, itt beszélgettünk a polgármesterrel. Arról beszélt nekünk, hogy miket csinálnak annak érdekében, hogy a fiataloknak minél több munkahelyet tudjanak létrehozni. Ezután el is mentünk, beszélgettünk egy-két helyi fiatallal, meséltek nekünk a munkájukról, meg az életről ott Cserépfalun. Voltunk az általános iskolában, egy helyi vendégházban, s az idegenforgalmi központban. Megmutatták nekünk azt is, hogy a napenergiát hogy hasznosítják a településen. Délután ki-ki ment más településekre s kérdőíveket vittünk kitölteni vállalkozókkal s helyi lakosokkal. A települések ahol voltunk Bükkzsérc, Cserépváralja meg ott Cserépfalun is maradt két csoport. Eztán visszamentünk a szállásra, ahol a Szomolyai Romákért Egyesülettel beszélgettünk. Arról beszéltek, hogy milyen lehetőségeik vannak a halmozottan hátrányos helyzetű családból származóknak munkakereséskor.
Ma még a csoport a Kaptárkő Egyesülettel fog találkozni. Az estére már egyéb program nincs de még addig kitalálunk valamit.


5. nap - 2013.09.21.

A tegnap este már nagyon pihenős volt. Vacsora után a Kaptárkő Egyesülettel beszélgettünk megújuló energiáról és önkéntességről. Utána próbáltunk játszani de egyre többen mentek pihenni, de így a mai nap sokkal frissebbek voltunk. A délelőtt első témája a pályaorientáció volt, különféle feladatokat oldottunk meg pályaválasztás és karrier témában. Érdekes volt például megtudni, hogy ki-mivel szeretne foglalkozni, mi érdekli és mégis mit tanul éppen. Kiderült, hogy sokan nem azt csinálják amit szeretnének. Délután két feladatból lehetett választani. Plakátot vagy reklámfilmet kellett készíteni klímaváltozás témában. Kisebb csoportok kellettek és úgy csináltuk meg a plakátokat. Kaptunk hozzá minden féle újságot, színes papírokat, tollakat, ceruzákat. Egy két plakát tényleg nagyon jól sikerült. Miután ezt megcsináltuk arról beszélgettünk, hogy milyen jogai vannak a fiataloknak az Európai Unióban. Az volt a feladat hogy mindenki kapott cetliket amire felírta hogy szerinte mihez van joga, aztán egyesével felragasztottuk egy nagy papírra. Nagyon sok gyűlt össze.
Este a felvidéki bemutatkozó est lesz. Meglepetés főzés és zene.


6. nap - 2013.09.22.

Tegnap este sztrapacskát csináltunk. Jól sikerült nagyon, el is húzódott, kétszer is vacsoráztunk.
Délelőtt megint kis csoportokban voltunk, különböző megújuló energiával kapcsolatos helyekre mentünk el. 3 csoport nap-, szél- és vízenergiával, 3 csoport pedig biomassza, passzívház és geotermikus energiával foglalkozott. Minden helyen eltöltöttünk egy kis időt, és délután a csoportok helyet cseréltek így mindenki eljutott minden helyre.
Délutánra visszaértünk a szállásra és a különféle globális problémákról és a megoldásaikról volt szó. A két legnagyobb téma, amiről a legtöbbet volt szó a népességnövekedés, és a klímaváltozás volt. Különféle megoldási lehetőségeket vázoltunk fel ezekre a problémákra, amiket összegyűjtöttünk és csoportosítottunk.


7. nap - 2013.09.23.

Tegnap estére nem volt szervezett program, ezért saját programot szerveztünk. A társaság tábortűz mellett beszélgetett, amikor kialakult egy jó játékot teljesen véletlenül. Az volt a lényege, hogy ahogy ültünk egymás mellett mindenkinek el kellett mondani valamilyen nyelven, hogy szeretlek. Aki mellette ült, el kellett, hogy ismételje, majd egy másik nyelven mondania ugyanezt. A végére már se megjegyezni, se újat mondani nem tudtunk, de elég sok nyelven összegyűltek a szavak így is. Közben a csapat másik fele elemlámpákkal kisétált a közeli kilátóhoz.
Délelőtt Felsőtárkányba utaztunk, ahol meglátogattuk a Bükki Nemzeti Park látogatóközpontját. Utána a Nemzeti Park pályázati felelősével beszélgettünk a jelenlegi projektekről, arról, hogy mikkel lenne még érdemes többet foglalkozni és mit gondol a természet és környezetvédelem támogatottságáról, meg a fiatalok szemléletéről. Délután mikor visszaértünk új feladatot kaptunk. Kampányfilmet kellett készítenünk a csoportunkkal. A témát az eddigi napok témái közül kellett meríteni. A gondolathoz szlogent is kellett kapcsolni, miután mindennel elkészültünk, a többiek értékeltek minket.


8. nap - 2013.09.24.

A tegnap este leginkább a pihenésről szólt. Tábortüzet azért gyújtottunk és akik bírták a hideget kint voltak egy darabig és bent is játszottunk páran. Volt egy kettő vissza térő játék, amit játszottunk több este is.
A délelőtti feladat az volt, hogy a megszokott csoportjainkkal olyan projektet kellett tervezni, amely határon átnyúló és hosszú távra szól. Miután elkészítettük a terveket, bemutattuk egymásnak és a többiek értékelték. Délután az Energia Demokrácia TV első magyarországi felvétele volt.
Ma még kiegészítettük a blogon az előző bejegyzéseket még több fotóval. Ma lesz a búcsúest, lesz megint tábortűz és zene is.


9. nap - 2013.09.25.

A mai nap is tornával kezdődött, habár sokkal kevesebben mint eddig. Egy kicsit mindenkinél érződött a hangulatán, hogy hamarosan indulunk haza. Na meg a tegnapi búcsúest is, ami elég sokáig tartott. A délelőtt teljes egészében a hét eseményeinek megbeszéléséről szólt, jó is volt, mert hiába tűnt rövidnek az idő, most jöttünk rá, hogy olyan sok minden történt ezalatt az idő alatt, olyan sok helyen jártunk, hogy alig volt elég az idő mindennek az átbeszélésére. Ebéd után kitöltöttünk egy kérdőívet név nélkül az elmúlt héttel kapcsolatban.
Megírtuk az utolsó blogbejegyzést, és lassan készülődik mindenki. Túl vagyunk a hivatalos búcsúzkodáson, ajándékozáson, e-mail és telefonszám-cseréken és abban szinte mindenki egyetértett, hogy találkozunk még."Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg."
„A projekt tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság vagy a Magyar Nemzeti Iroda véleményét, mely intézmények felelőssége a projektre nem terjed ki.”© 2007 Kárpátikum Közhasznú Alapítvány - Utolsó módosítás:
2017.01.09. 09:04

Ajánlott felbontás: 1024x768