Tavaszi forrás-nagytakarítás (2009. március-április)
Alapítványunk tagjai több alkalommal is szerveztek egy-két napos kirándulásokat a Bükk és a Mátra hegységekbe. A kirándulások során sokszor szomorúan tapasztaltuk, hogy a természeti területeken lévő erdei források közül jónéhány meglehetősen szennyezett az eldobált hulladékok miatt.

A probléma mérséklésének érdekében alapítványunk "Tavaszi forrás-nagytakarítás" címen pályázatot adott be az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által kiírt "Gyermek és ifjúsági szervezetek rendezvényeinek és közösségfejlesztő képzéseinek" című programhoz, amelyet a szociális és munkaügyi miniszter írt ki a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Regionális Ifjúsági Tanácsainak megbízásából.

A projekt előkészítése során a pályázatban megjelölt forrásokat jártuk végig, ahol örömmel tapasztaltuk, hogy meglehetősen kevés a szemét, így a Bükki Nemzeti Park szakértőivel egyeztetve új útvonalakat tervezünk. A Nemzeti Park szakemberei azt tanácsolták, hogy ha már eltérünk az eredeti helyszínektől, akkor ne csak a Bükkben nézzünk új helyszíneket, hanem a Mátra azon területein is, melyek még a Bükki Nemzeti Parkhoz tartoznak. Így születet meg az ötlet, hogy az egyik tábort Gyöngyösön (Mátrában), a másikat pedig Bogácson (Bükk) szervezzük meg.

A gyöngyösi programon március végén az alapítvány fiatal önkéntesei és egy tucatnyi főiskolás és egyetemista vett részt. A három napos tábor során kb. 30 zsák szemetet szedtünk össze Sástó, a Gyöngyös-patak és a Tarjánka-patak mentén, valamint komolyabb beszélgetésekre került sor főként környezetvédelmi, fenntarthatósági és környezetpolitikai kérdésekben.

A bogácsi programra szanki gyerekek 5.a osztályos csoportját Horváth Attiláné osztályfőnök vezetésével hívtuk meg. A szemétszedés két csoportban a Cserépfalu - Hór-völgy - Oszla-rét - Ódor-vár - Lök-völgy - Felsőtárkány útvonalon történt meg. A munkáért a gyerekek szállási, étkezési és utazási költségét, a védőfelszerelését és egyes programok költségeit a pályázati támogatásból és saját forrásból az alapítvány biztosította. A szanki iskolások lelkes és szorgalmas cselekedetükkel, munkájukkal sok "természetjárónak" (például az orrunk előtt szemetet eldobó budapesti turista felnőttnek) mutattak példát és érdemelnek feltétlen dicséretet.

Tudósítás Szank község honlapján: http://www.szankinfo.hu/hir/090423-1.html