Eseménynaptár

TÁMOGATÓINK- Pályázatfigyelő -
Hírek

Vissza a földekre előzetes


(2014. 12. 01. 10:07)


Az Erasmus+ 2014. áprilisi fordulójában került benyújtásra a „Vissza a földekre” címet viselő ifjúsági csere pályázat, mely nagy örömünkre támogatásban részesült. A projekt 2015. április végén - május elején kerül majd megrendezésre, melyet határon túli partnerekkel bonyolítjuk le: a máramarosszigeti Hollósy Simon Művelődési Egylettel és a zentai Locator Egyesülettel.

Mindhárom részről 18 és 30 év közötti fiatalok fognak részt venni a programon, ahol a cél az lesz, hogy megismerkedjenek a Vissza a földekre mozgalommal és különféle gyakorlati képzési elemek, valamint jógyakorlat látogatások segítségével megtapasztalják, hogy milyen előnyei vannak a földművelésnek, miért jó, miért érdemes már fiatalon is mezőgazdálkodásban gondolkodni. Nagy figyelmet fordítunk majd a téma környezettudatos megközelítésére is, hisz a jövőben mindenképpen ebbe az irányba kell a fiatalságnak elindulnia. Bízunk benne, hogy a projekt nem csak a résztvevők életére és gondolkodásmódjára, de a közvetlen, valamint közvetett környezetükre is pozitív, inspiráló hatással lesz majd.


Eszközbeszerzések


(2014. 12. 01. 10:03)


Elnyert pályázatnak köszönhetően az elmúlt bő félévben többször is azzal az örömteli feladattal kellett megbirkózniuk munkatársainknak, hogy egy-egy eszközbeszerzést levezényeljenek. Ajánlattételi felhívás, értékelési jegyzőkönyv, megrendelés stb. mind-mind olyan feladat, amit szinte a legszívesebben végzünk, ugyanis tudjuk, hogy hamarosan olyan eszközökkel fog gyarapodni az egyesületünk, amikkel még inkább tudjuk képviselni a kitűzött céljainkat. A beszerzett laptopok és táblagép lehetőséget biztosít a munkatársainknak, hogy jól működő, megbízható eszközzel tudjanak dolgozni. A professzionális fényképezőgép minden általunk fontosnak tartott pillanatot dokumentál. A GPS segít, hogy sose térjünk le az utunkról. A rotációskapa nélkülözhetetlen a földművelésben, míg az aggregátor biztosítja, hogy bárhol és bármikor tudjuk használni elektromos eszközeinket. Többé már a fénymásolás és a nyomtatás se jelent problémát egy multifunkciós eszközzel. A felsorolt eszközöket mindannyian megbecsüljük és használjuk, hogy ezekkel is még inkább hozzájárulhassunk egyesületink kitűzött céljaihoz.


Hunyad megyei kiadvány szerkesztése


(2014. 11. 28. 11:28)


Hamarosan megjelenik a Kárpátikum Alapítvány legújabb ismeretterjesztő kiadványa, amely az egykori Hunyad vármegyét, illetve annak utódját, a mai Hunyad megyét kívánja ismertetni. A kiadvány célja, hogy bemutassa mind az anyaországban, mind pedig a határon túl élőknek azokat a magyarsághoz kapcsolódó, kevésbé ismert természeti, társadalmi, gazdasági helyi értékeket, termékeket, szokásokat és hagyományokat, amelyek összekötik nemzetünket. Kiadványunk saját készítésű színes képek és izgalmas leírások segítségével enged bepillantást a magyar történelem egy szegletébe, felsorakoztatva a népünkhöz kapcsolódó várakat, kastélyokat, kúriákat és templomokat. A megye történelmén, népességén és természeti adottságain kívül útikönyvünk ismerteti a helyi civil szervezeteket, valamint bepillantást enged Böjte Csaba nemes és tiszteletreméltó tevékenységébe is. Bemutatja a magyar családok által működtetett falusi vendégházakat, hogy kirándulni vágyó olvasóink megtalálhassák a számukra megfelelő szállást.

Alapítványunk képviseletében három munkatársunk utazott Erdélybe, a rövidesen megjelenő kiadvány az ő szemszögükből jeleníti meg Hunyad megye kincseit.


Családi vállalkozások


(2014. 11. 10. 12:22)


Pannon tanya

A balatoni Pannon tanyán tett látogatásom során megismerkedtem a családi gazdaság működésével, a család gondolkodásmódjával és természetesen az állatokkal is. Dóczy Imre, a gazda készségesen mesélt a tanyasi élet szépségeiről és nehézségeiről, jelenlegi tevékenységükről, valamint jövőbeli terveikről is.

Gáll termékek

Gyergyószentmiklóson található az a vállalkozás, mely a Gáll termékek nevet viseli. A név nem mástól, mint a Gáll családtól származik. A család természetes alapanyagokból, házi recept alapján, hidegen sajtolt szörpöket és lekvárokat készít. Nem nagyüzem ez, nem terveznek világhódítást, a legfontosabb számukra a minőség, valamint hogy kedves vevőik újra és újra visszatérjenek hozzájuk.

Sass család pincészete

A manapság talán méltatlanul feledésbe merült, de annál híresebb beregszászi borvidék egyik legjelentősebb borászata a Sass család nevéhez fűződik. Sass Károly és családja nem csak kiváló boraik és szolgáltatásaik, de a helyi borászatért és kultúráért tett áldásos munkájuk miatt is megérdemlik a figyelmet.

Tokár Pincészet

Tokár Zsolti egri borász megtestesíti az igazi gazdálkodó szellemet. Borászkodás mellett foglalkozik állattenyésztéssel, növénytermesztéssel, hogy sose legyen üres a családi asztal. Remek borai mellett nagyszerű beszélgetőpartner, aki mindig rávilágít a világ problémáira és próbál megoldási alternatívát is felvázolni.

Szász Méhészet

A Szász Méhészetnél minden a méhekről és a mézről szól, mégis változatos a kínálatuk. Nemcsak mézet, de propoliszt, virágport, különböző dísztárgyakat és alapvető méhészeti eszközöket is megtalálhat a látogató a weboldalukon. Korondra tehát már nem csak a porcelánért, de a mézért is érdemes elutazni.

Ráduly János vesszőfonó mester

Az Erdélyben található Siménfalván sokak által művelt ősi népi mesterség a kosárfonás. A falu legtehetségesebb és legelismertebb vesszőfonója Ráduly János, akinek nagy segítséget nyújt családja munkája. A kosárfonó mester és családja számára az általuk készített, fonott használati tárgyak eladása jelenti az a megélhetés fő forrását. Termékeik között számos dísz- és használati tárgy megtalálható.

Baranyi Kertészet

A Baranyi Kertészet egy 2002 óta működő sikeres családi vállalkozás Jászberényben. Balkon- és dísznövényeiket a legmodernebb technológiával felszerelt, hatalmas fóliasátrakban nevelik. A család minden tagjának megvan a maga feladata, a dolgos kezek pedig jól jönnek a csúcsmunkák idején. A szivárvány színeiben pompázó kertészet az év minden részében sok vásárlót vonz.


Hunyad megyei út


(2014. 10. 27. 16:55)


Első nap:

Alapítványunk képviseletében 2014. október 21-én este három munkatársunk Hunyad megyébe érkezett. Első napjukon, október 22-én megkezdték a helyi magyarsághoz kapcsolódó értékek felkutatását. Meglátogatták a dédácsi Gyulay-kastélyt és arborétumát. Az óriási parkban való barangolás után a nagyrápolti Rápolthy–Jósika–Daniel kastélyt keresték fel. Ezután Csernakeresztúrra látogattak, ahol a legmagasabb a magyarság aránya. Itt megnézték a katolikus templomot, a helyi tájházat, valamint betértek a falusi turisztikai központként is funkcionáló Nisztor panzióba. Az itt eltöltött jó másfél óra alatt meghallgatták a bukovinai székelység történetét és sok érdekességet tudtak meg e családi vállalkozás működéséről, miközben segédkeztek a családnak a munkában és helyben készült termékeket is kóstoltak. A nap zárásaként a vajdahunyadi várhoz értek, mely méltón őrzi a múltban itt élt magyarság emlékeit és történelmét.

Második nap:

Második nap egyesületünk munkatársai kétfelé indultak el, hogy minél több nevezetességet felkutathassanak. A dévai terepbejárás során alapítványunk munkatársainak alkalma nyílt megtekinteni a város régi központját. Útjuk első célja a ferences templom és kolostor meglátogatása volt. Ezt követően az egykori Hunyad vármegyeházához indultak, melynek magasra nyúló tornya segített nekik a tájékozódásban. Az impozáns épület ma megyeházaként funkcionál. Nem kellett messzire menniük a következő helyszín megtekintéséhez sem. A Tordai Sándor András püspök nevét viselő református templom az ugyanezt a nevet viselő téren foglal helyet. Pár perc gyaloglás után betértek abba a parkba, ahol Bethlen Gábor reneszánsz „nagy udvarház”-át, a „Dák és Római civilizáció” múzeumaként működő Magna Curiát csodálhatták meg. A napot a várhegyen magasodó, Erdély kapujának tartott dévai vár romjának megtekintésével koronázták meg, ahonnan a városra letekintve lélegzetelállító panoráma tárult eléjük.

A távolsági terepbejárás első állomása az Őraljaboldogfalván található Kendeffy templom volt. Az idegenvezető, látva munkatársaink koordinációs problémáit, adott számukra egy kisebb területi egységet felölelő térképet, azonban hamar rájöttek, hogy az azon bekötőként jelölt utak alig, vagy teljesen járhatatlan földutak, erdei ösvények. Második állomásuk a Nalácvádon található kastély maradványai voltak. A kúriát egy apró ösvényen, hátulról lehet megközelíteni. Sajnos nem csak a rossz állapotú kastéllyal, de a magyar-román ellentéttel, és egy szabadon engedett vérebbel is hamar szembe találták magunkat. Kalandos útjuk harmadik célállomása a poklisai kastély volt, mely valóban a falu közepén található parkban van. A kastély és környezete mára elvesztette összes egykori funkcióját. Utolsó két célállomásuk a híres erdélyi paleontológushoz, Nopcsa Ferenchez kötődik. A meglátogatandó kastélyok közt szerepelt a szacsali és az alsófarkadini Lónyai-Nopcsa kastély, azonban látogatásuk sikertelen volt. Szacsal települését és a dinoszaurusz maradványokat felvonultató kiállítást meglátogatták, azonban a Nopcsa Ferencről elnevezett kastélyt, az út és időjárásviszonyok miatt, minden útmutatás ellenére sem találták meg. Utolsó állomásuk megközelítése szintén lehetetlennek bizonyult, a térképen jelölt bekötőutak nem voltak járhatóak.

Harmadik nap:

Az utolsó Hunyad megyei napon elindultak hazafelé Arad irányába. Útközben két településen is megálltak, hogy felkeressék a múltban itt élő magyar nemesség által emelt épületeket. Elsőként a branyicskai kastélyt tekintették meg, melynek kapuját két kőoroszlán is őrzi. A következő állomás Marosillye volt, ahol megkeresték a volt Rappaport-kúriát. Ezután ellátogattak Bethlen Gábor szülőházához, melyben 2005-ös felújítása óta múzeum üzemel. Sajnos a kiállítást nem tudták megtekinteni, mert a nyári szezon végeztével előzetes kérésre nyitják meg, de megcsodálhatták az épületet és szépen rendben tartott udvarát is. Hamar felfedezték, hogy harmadik célállomásunk, a Bornemissza-kastély, épp a ház szomszédságában található. A kastély és a Bethlen-ház területét őrző kerítés kapuja az év minden napján nyitva áll az érdeklődők előtt. További helyeken már nem jártak, egyre romló időjárási körülmények mellett ugyan, de szerencsésen hazaérkeztek. A három napos utazás végeztével mind azon a véleményen vannak, hogy a környék méltán érdemel figyelmet, és reméljük kap is annyit, hogy az általuk meglátogatott (és sajnálatos módon felkereshetetlen) helyek fennmaradjanak az utókor számára is.


Prágai kirándulás


(2014. 10. 21. 09:05)


Alapítványunk képviseletében október 15. és 19. között határon túli magyar szervezetekkel történő kapcsolatépítés, valamint közös projektötletek megfogalmazása céljából két munkatársunk - csoportos kirándulás keretein belül - Prágában járt. A program legfőbb részét egy projektgeneráló képzés, valamint a civil szervezetekkel történő partnerségi kapcsolatok kialakítása képezte. Többek közt felvették a kapcsolatot a brunni Ady Endre Diákkör (AED), a prágai Kazinczy Ferenc Diákklub (KaFeDik), valamint a Nyitnikék néptánccsoport tagjaival, mely kapcsolati hálóknak fontos szerepe lesz az egyesület életében, pályázati tevékenységében. A Cseh fővárosban is működő, magyar diákok által létrehozott Ady Endre Diákkör minden évben megrendezett szemeszternyitó eseményére munkatársaink is hivatalosak voltak. Az ismerkedés, beszélgetés és közös ötletelések természetesen nem telhettek el a méltán híres cseh sörkülönlegességek kóstolása nélkül. Az egyéni arculattal rendelkező, világhírű prágai sörfőzdék és sörözők turisztikai látványosságnak számítanak. Az általuk kínált saját, helyben készített frissítőiknek, valamint a hozzájuk felszolgált „sörkorcsolyának” nehéz volt ellenállni.

Egy kellemes városi séta szinte kihagyhatatlan, ha valaki a „Száztornyú Prágában” jár. Kollégáink a városban sétálva többek között megtekintették az Óvárosi teret, a Vencel teret, a híres óratornyot, a Károly-hidat és a várat is. Magyar vonatkozású szobrokat, emléktáblákat is bőven találhat az, aki nyitott szemmel jár. A Hradzsin téren található, szentek szobraival díszített Mária-oszlopon többek között Árpád-házi Szent Erzsébet díszmagyarban megformált koronás szobra látható. A szociális gondoskodás egyetemesen elismert magyar szentjét tehát Csehországban is évszázadok óta tisztelik. 1457-ben itt, a várnegyedben raboskodott Hunyadi Mátyás, akit elődje, a Prágában elhunyt, majd a Szent Vitus-székesegyházban eltemetett V. László vitt magával a Cseh fővárosba. II. Rákóczi Ferenc Prágában töltött diákéveit a jezsuita rendház falán található kétnyelvű emléktábla idézi fel. Görgey Artúr honvédtábornoknak az egykori lakóházán található gránittábla állít méltó emléket.

Közös történelmi múlt, impozáns épületek, különleges sörök, ízletes ételek – csak néhány dolog, amiért érdemes Prágába menni. Alapítványunk tagjai sok új dolgot tanulhattak a kirándulás során és remélik, hogy egy közös projekt keretein belül visszatérhetnek a „Száztornyú” fővárosba.


Zakuszka főző sokadalom


(2014. 10. 13. 08:41)


Október 11-én került megrendezésre az első egri közösségi kert éves záró programja, melynek keretein belül a Kárpátikum Alapítvány, valamint a rendező civil szervezetek munkatársai, önkéntesei, a meghívott vendégek és érdeklődők közösen készítették el az Erdélyben nagy népszerűségnek örvendő zöldségkrémet, a zakuszkát. A zöldségek feldolgozása reggel 8 órakor kezdődött. A közös munka során mindenkinek megvolt a maga feladata, így hatékonyan, ugyanakkor nagyon kellemes hangulatban telt el a délelőtt. A hagyma, a paprika és a paradicsom felaprítása, darálása, valamint a padlizsán sütése után elkezdődött a főzés az előkészített két üstben, amelyekben a résztvevők segítségével már 11 órakor rotyoghatott a finomság. A közös főzés remek lehetőség volt a csapatépítésre, az ismerkedésre és a beszélgetésre. A napot egri borok kóstolása és csoportos kerti játékok tették izgalmasabbá. A program egészen estig tartott, amelyre a zakuszka kellemes illata egyre több érdeklődőt csalogatott be a kertbe. Az elkészült, majd befőttes üvegekbe töltött zöldségkrémből mindenki vihetett haza kóstolót.

Összességében elmondhatjuk, hogy a rendezvényen megjelent vendégek egy vidám és eredményes napot zárhattak, amelynek lebonyolításáért minden kedves résztvevő köszönetet érdemel. Bár alapítványunk először szervezett ilyen jellegű rendezvényt, de biztosan nem utoljára.


Közösségi kert


(2014. 10. 06. 08:10)


Az egri közösségi kertben már április első napján elkezdődtek a munkálatok, amiben egyesületünk munkatársai is részt vettek. Feladatok először a talaj előkészítésével kapcsolatos munkálatok voltak. A nem kívánt gyökerek és bozótok eltávolítása után az ásóé és a rotációskapáé volt a főszerep. Miután kialakításra kerültek az ágyások, az ültetés következett. Felújításra került a kert kapuja is, valamint kialakítottunk egy sziklakertet, amiben a fűszer- és gyógynövény palántákat az egyesületünk biztosította. Az idő folyamán rendszeres tevékenység volt a fűkaszálás és gyomtalanítás is. A nyár a növények ápolásával és szüreteléssel telt. Kialakításra került a kertben egy közösségi rész, valamint két fedett asztal padokkal. Ősszel elültettünk még néhány tarlórépát és előkészítettük a talajt a télre egy utolsó rotálással, hogy az újévben még porhanyósabb és jobb termőföldet kapjunk.


Máramaros


(2014. 09. 12. 12:55)


Alapítványunk képviseletében két munkatársunk szeptemberben ellátogatott Máramarosszigetre. Szinte hazamentünk már erre a településre ugyanis már nem első alkalommal látogattuk meg Zahoránszki Istvánt és családját, akik a szállásunkat is biztosították. Első megállónk Nagybánya volt, ahol a helyi skanzent és népművészeti múzeumot látogattuk meg. A múzeumban egy pozitív csalódás érte munkatársainkat ugyanis az ott dolgozó román hölgy folyékonyan beszélt magyarul. Ő azon a véleményen volt, hogy évszázadokig magyarok lakták ezt a terültet és a legalapvetőbb tisztelet a részéről, ha megtanulja az őshonos nyelvet. Nagybánya hatalmas piaca szinte mágnesként vonzotta a helyi termékekért rajongó képviselőinket. Sikerült is jó alaposan megpakolni a kocsi csomagtartóját krumplival, padlizsánnal, fűszerekkel, lekvárral.

Következő nap utunkat a Vasér-völgy irányába folytattuk, ahol megtekintettük a Máramarosi kávédarálót. Borsában egy piacon tradicionális román étellel, a Mitsch-csel is megismerkedtünk. Délután pedig a kirándulásunk legfényesebb pontja következett, Felsővisón meglátogattuk mindannyiunk Zsóka nénijét, akitől rengeteg erőt és bátorítást kaptunk.

Utolsó nap Máramarossziget helyi értékeit és nevezetességeit kutattuk fel. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Zahoránszki Istvánnak és családjának a vendégszeretetért, az ízletes vacsoráért, a szállásért és minden másért. Kijelenthetjük, hogy az egyesületünk már Máramarosban is otthonára lelt.


Alternatív Közös Energia – Sarud


(2014. 08. 15. 12:31)


Augustus 11-14-ig a Kárpátikum Alapítvány munkatársai és önkéntesei az Alternatív Közös Energia címet viselő projekt csapatépítő tréningjén vettek részt, ahol nemformális és informális tanulási módszerek segítségével megismerkedtek a Fiatalok Lendületben Program és az Erasmus+ program által nyújtott pályázati lehetőségekkel. A projekt fő célja a fiatalok bevonásával történő, alternatív energiákat hasznosító eszközök kipróbálása és összeszerelése, mellyel a vállalkozói és kezdeményezőkészséget sajátíthatják el a résztvevők.

Jógyakorlat látogatás során alkalmuk nyílt megtekinteni egy napkollektoros strandfürdőt, a kiskörei vízerőművet, valamint egy helyi disznótelepet, ahol felmérték a hely biogáz potenciálját.

A tervezett programok mellett jutott idő a szórakozásra is. A résztvevők nap közben a strandon hűtötték le magukat, valamint egy biciklitúrára indultak, délután pedig csapatépítő játékok segítségével ismerték meg jobban egymást.

A projekt a Fiatalok Lendületben Program – Ifjúsági nemzeti kezdeményezés támogatásával valósult meg.


Tusványos


(2014. 07. 29. 10:09)


Alapítványunk munkatársa 2014. július 22-én megérkezett Tusnádfürdőre, hogy részt vegyen az idén 25. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, népszerű nevén: Tusványoson. A rendezvény július 27-ig tartott és ez alatt a pár nap alatt olyan sokrétű és gazdag programfelhozatalt kínált a rendezvény, hogy lehetetlen volt mindenhová eljutni. Napközben, szabadegyetem lévén, több helyszínen, párhuzamosan rendkívül érdekes előadásokat hallgathatott meg az érdeklődő, az aktuálpolitikától az önkéntességen át a helyi vállalkozók sikertörténetéig bezárólag nagyon sok témában. Több helyi civil szervezet is képviselteti magát Tusványoson minden évben, ez idén sem volt másképp: az Élő Erdély Egyesületnek külön sátra is volt, ahol minden nap filmvetítések és különféle előadások várták a betérőket.

Az táborban különféle gyakorlati bemutatókon is részt vehetett az érdeklődő, valamint játékok is megtalálhatók voltak, melyek nem csak a gyerekeknek jelentettek szórakozást.

A napokat koncertek zárták, melyekre néhány esetben akkora tömeg érkezett, hogy szinte lehetetlenség volt megmozdulni a nagy színpad előtt. A népszerű zenekarok mellett helyi és/vagy kevésbé populáris együttesek is felléptek, ezzel színesítve a már amúgy is szivárványszínű palettát.


Ültetések a közösségi kertben


(2014. 06. 30. 19:45)


2014 tavaszán megindult az élet Eger első közösségi kertjében. A földmunkák elvégzése és a parcellák kiosztása után elkezdődhetett a vetés, ültetés is. A kertészek mind saját földterületeiket művelik, melyben a kert létrehozásában segítő civil szervezetek is támogatták, segítették őket munkájukkal. A legtöbb parcellába tökféléket, hagymát, gyökérzöldségeket, hüvelyeseket és levélzöldségeket vetettek, valamint a nyári meleg beköszöntöttével különféle palánták is kiültetésre kerültek: a legnépszerűbbek a paradicsom, a karalábé és káposzta voltak. Idei nyarunk csapadékban bővelkedett, így a locsolással nem voltak problémáink. Ez azonban nem csak pozitív hatással volt a kert életére: a sok eső hatására a gyomnövények is nagyon elszaporodtak, melyeket azonban a gyakori gyomlálással sikeresen eltüntettünk.

Alapítványunk a közösségi kertben létrehozott egy gyógy-és fűszernövénykertet, mely sziklakert jellegűen került kialakításra. A növények nagyon szépen fejlődtek és az egész idény alatt bárki bátran vihetett belőle haza is, hisz sem a mennyiséggel, sem a minőséggel nem voltak gondok. Találhattunk itt – a teljesség igénye nélkül – többféle bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót, rozmaringot, mentát, levendulát, kamillát és citromfüvet is.

Összességében jó évet zártunk, sok sikerélményben volt részünk és reméljük, hogy következő tavasszal még többen, még nagyobb lelkesedéssel állunk majd neki a kertészkedésnek.


Holland tanulmányút


(2014. 05. 20. 15:22)


Alapítványunk munkatársa 2014 májusában Hollandiába utazott, ahol csoportos tanulmányúton vett részt. A csapat legnagyobbrészt Groningenben tartózkodott, de egy-egy napra Amszterdamba és Hágába is ellátogattak. A tanulmányút célja a holland mintájú fenntartható, innovatív, környezetbarát területi és települési tervezés megismerése volt.

Részt vettek az USA-ból érkezett fiataloknak szervezett nyári kurzus foglalkozásain, valamint különféle jógyakorlatokat is meglátogattak. Emellett tanulmányozták a holland kerékpáros és vasúti infrastruktúrát, valamint megismerkedhettek a környezettudatos gondolkodás gyakorlati megvalósításával is. Meglátogattak egy helyi közösségi kertet is, mely a budapestiekre hasonlító városi kert: a társasházak között, a lakók által saját használatra lett kialakítva, ahol zöldségeket, gyümölcsöket és fűszereket termesztenek.

Nagyon fontos tapasztalat volt, hogy megismerhették, milyen fontosnak tartják a hollandok a helyi termelők támogatását, produktumaik versenyképességének növelését. Ellátogattak a groningeni piacra, ahol a kofák nagy része saját, helyi termékét árulta, és a legtöbb termelő boldogan mesélt is munkájáról. A beszélgetések alatt helyi specialitásokat is kóstoltak, megismerkedtek az észak-holland gasztronómiával.


2013. évi fontosabb tevékenységeink rövid összefoglalója


(2013. 12. 22. 11:15)


A, Határon túli magyarokkal való együttműködésünk programjai

- Befejezett NEA szakmai pályázatunkban a határon túli civil szervezeteket és tevékenységüket vizsgáltuk tudományos módszerekkel: 10 tudományos cikk született (10 fiatal Önkéntesünk képzését is megvalósítottuk)

- Jelenlegi NEA szakmai pályázatunkban Máramaros helyi termékeit gyűjtöttük össze, s egy szép kiadványt szerkesztünk

- Fiatalok Lendületben Programunkban 54 fő fiatal önkéntest képeztünk 8 napos szakmai táborban (18-18 fő érkezett Felvidékről és Kárpátaljáról)

- Máramarosban nyáron két csoportban 40 fő gyermeknek néptáncot tanítottak Önkénteseink és sikerült támogatnunk a Sziget Néptáncegyüttes megalakulását

- A felsővisói Reményik Sándor Kulturális Egyesület ingatlanadóját sikerült fedeznünk, amikor 40 főnek 3 napos erdélyi utat szerveztünk

- Felvidéken 3 konferencián is előadtunk, egyszer 50 fővel látogattunk oda, majd 40 fővel. Mi voltunk az első szervezet, amely személyesen Rákóczi fejedelem szobrának helyreállítására személyesen vitt adományt

- Délvidéken a Nagybecskereki Diáksegélyező Egyesületet iskolabusz vásárlás céljából támogattuk

- Pályázatírásban segítettük határon túli partnereinket az EU-s és hazai (pl. BGA) források megteremtéséhez

- Kárpát-medencei tehetségpontunk önkénteseink vezetésével 6 db Mobilitás (EU) pályázatot adott be a nemformális tanulás megvalósítására (felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és vajdasági partnerekkel)B, Hazai európai integrációt segítő főbb programjaink

- Abaújban ismét 50 fő fiatallal dolgoztunk helyi értékfeltáró munkán a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve

- 20 fiatalnak 4 napos vidékfejlesztési jellegű képzést tartottunk Mogyoróskán

- népművészeti termékek (hímzett ingek stb.) előállítását kezdtük meg

- A Gyulaji falunapokat szervezésében segédkeztünk

- Telephelyeinken gyógy- és fűszernövény termelésébe fogtunk

- A bizonyítványosztás előtt hat abaúji iskolába vittünk 60 db könyvet ajándéknak szorgalmas gyermekeknek


Rövidesen indítjuk határon túli adományvonalunkat, továbbá megújítjuk és újabb fotókkal bővítjük galériánkat.


Fiatalok megújuló energiákkal


(2013. 09. 29. 17:40)


2013. szeptember 17-én kezdődött meg a Fiatalok megújuló energiákkal elnevezésű ifjúsági csere a Fiatalok Lendületben Program keretében. A 18 és 30 év közötti fiataloknak meghirdetett kezdeményezésen három ország fiataljai jelentek meg, melyen több mint 60 fő vett részt (delegált fiatalok felsőoktatási intézményekből és középoktatási intézményekből egyaránt, szervezők, a helyszínekre látogató szakértők, logisztikai személyzet, polgármesterek, intézetigazgatók stb.). Az Ifjúsági csere - mely az „Együttműködés az Európai Unió szomszédos országaival” kategóriába tartozik – 3 partner közös munkájával jött létre. A pályázatot a Felvidéket képviselő Magán Szakközépiskola Hidaskürt – Kihelyezett Részleg Nagykapos, Kárpátalját képviselő Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola Hallgatói Önkormányzata és az egri székhelyű Kárpátikum Közhasznú Alapítvány közösen nyújtotta be.

A projekt a Heves megyei Noszvajon, a Várkúti Turistaházban valósult meg. A kilenc napos eseményen, 54 fő csoportmunkában, a földrajzi személet szerint felosztott témanapokon, nemformális tanulási keretek között ismerkedett meg a globális környezeti problémák lokálisan érvényesülő hatásaival, azok megakadályozásának lehetőségeiről, a megújuló energiaforrásokról és felhasználhatóságáról, a határon átnyúló kezdeményezésekről, valamint új munkahelyek létesítésének lehetőségeiről a civil- és az energia szektorban. A projekt multifunkcionalitását mutatja, hogy a nemformális tanulási módszerekkel és a jó példák bemutatásával a projekt elősegítette a XXI. század fiataljainak ökokultúrára való nevelését, és hozzájárult a résztvevők egyéni kompetenciáinak megerősítéséhez, fejlesztéséhez, mindezt úgy, hogy a fiatalok megtanulták leküzdeni az eltérő kultúrák közti különbségeket a társadalmi összetartás tükrében.

A megvalósult projekt több szempontból is kiemelkedő, hiszen amellett, hogy a fiatalok Európai Uniós identitástudatát erősítette, a résztvevők vállalkozókészsége napról napra fejlődött. Projektünk egyfajta küzdelem volt a szegénység és a marginalizáció ellen. Olyan hátrányos helyzetű fiatalokat is bevontunk projektünkbe, akik vidéken vagy elmaradott városi területeken élnek. Volt olyan fiatal résztvevő, aki a projektnek köszönhetően először utazott vonaton, volt olyan, aki a kívül belül megújult szállásra érkezést követően megkérdezte csoportvezetőjét, hogy ő most tényleg itt fog-e aludni, és még lehetne sorolni tapasztalatainkat. A fiatalok közül nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak azt a luxust és kiszolgálást, amivel a Várkúti Turistaházban találkoztak. Hálás köszönettel tartozunk a turistaház alkalmazottjainak a kiszolgálásért, a türelmükért és a sok-sok segítségért, amit tőlük kaptak a fiatalok!

Alapítványunkat segítő önkéntesek, napról napra megújult energiával arra törekedtek, hogy az anyaországba érkezők a lehető legjobb élménnyel távozzanak a projekt zárását követően. Külön hangsúlyt fektettünk arra, hogy mi kerüljön az asztalra. Helyi vállalkozók bevonásával valódi helyi termékeket fogyaszthattak a fiatalok, melyek sem tartósítószert sem pedig ízfokozót nem tartalmaztak. Az ifjúsági csere ideje alatt, figyeltünk a megfelelő vitaminbevitelre és az egészégre is. Minden nap megvolt a kellő mozgás – még csontkovács is meglátogatta a fiatalokat -, friss gyümölcs és 100%-os üdítők kerültek az asztalokra. Az egészséges táplálkozásra külön odafigyeltünk, egészséges, helyi termékekből álló energiadús reggelivel indítottuk napjainkat. A program színvonalát emelte, hogy a nemzeti és kulturális esetéken a Felvidékről és Kárpátaljáról érkező fiatalok maguk is készítettek vacsorát. Borscs, saslik és juhtúrós sztrapacska mellett zakuszka és padlizsán krém is került az asztalunkra.

Programjainkat tekintve sokkal több programot tudtunk megvalósítani az ifjúsági csere ideje alatt, mint amennyit valójában terveztünk. Ez a fiatalok aktív részvételének, vállakozókészségüknek és kreativitásuknak volt köszönhető. A programok nagy részét csoportbontásban bonyolítottuk le. Minden nap új csoportokat generáltunk azért, hogy ne legyenek összeszokott párosok. Csapatmunkát vártunk a fiataloktól, melyet véleményünk szerint a legjobban teljesítettek, mindenféle fennakadás nélkül. A kötelező programok mellett minden nap volt csapat- és közösségépítő foglalkozás, játék, reflexió és különböző témában kerekasztal beszélgetések, vitafoglalkozások. A közösen létrehozott programoknak próbáltunk kreatív elnevezéseket adni, ezzel is felkeltve a fiatalok érdeklődését az adott témára. Volt „Noszvaji csillagtúránk”, melyben esti kirándulás keretén belül élményszerűen sajátították el az ismereteket a résztvevők, „Vállalkozásunk címre” műhelymunkánk, melyben egy kitalált vállalkozást kellett létrehozniuk a fiataloknak, majd workshop keretén belül bemutatni és értékelni a többi csapatot. Volt „Európa kontra fiatalok” vitafoglalkozásunk, Pályaorientációs foglalkozásunk, „Fiatalok jogai az Európai Unióban” kerekasztal beszélgetésünk, terepbejárásunk, számos megújuló energiaforrás alapú beruházást, jó példát látogattunk meg a környéken, találkoztunk polgármesterekkel, helyi képviselőkkel, vállalkozókkal, akik tovább színesítették programjainkat. Programjaink listájának itt nincs vége, csupán azokat emeltük ki jelen cikk keretei között, melyek a legnagyobb sikert aratták a program megvalósulása alatt.

Szakmailag és emberileg is rengeteget tanultunk egymástól, s bátran kijelenthetjük, hogy mindenki fejében átértékelődött az, hogy mit is jelenet magyarnak lenni, hogy mit is jelent összetartozni. Hiába szakít szét minket egy vonal, ha mindenkiben él az a kapocs, ami összeköt bennünket. Az ifjúsági csere ideje alatt életre szóló barátságok kötődtek, melyek nem értek véget a program zárásakor. Folytatódnak!

Végül egy idézetet szeretnék megosztani, melyet egy felvidéki fiatal tett közzé közösségi oldalának üzenőfalán a hazaérkezést követően: „Sajnos nem mindig válnak valóra az álmaink, viszont az igaz barátaink mindig mellettünk állnak, hogy kijózanítsanak. Hiába a 200 km-es távolság, mi akkor is tartjuk a barátságot!”

Tartjuk bizony! „Megújuló energiával”, egy hónap múlva újra találkozunk!

Az ifjúsági csere ideje alatt készült képeket hamarosan megtekinthetik honlapunkon, valamint elérhetővé tesszük a fiatalok által készített blogot, és a program szakmai eredményeit, beszámolóit.

"Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg. A projekt tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság vagy a Magyar Nemzeti Iroda véleményét, mely intézmények felelőssége a projektre nem terjed ki.”

Csereprogram a Bükk-hegység szívében


(2013. 09. 19. 20:33)


A Fiatalok Lendületben Program keretében 60 fő fiatal vesz részt egy csereprogramban a Bükk-hegység szívében, Várkúton. 20-20 fő érkezett a felvidéki Nagykaposról és a kárpátaljai Beregszászról, akiket az egri székhelyű Kárpátikum Alaptívány önkéntesei fogadnak. A csereprogram fő célja, hogy a fiatalok a térség megújuló energiáit tanulmányozzák nem formális tanulási módszerekkel és a későbbiekben hasznosítsák a gyakorlatias módszerekkel megszerzett ismereteiket. Eger város számos civil szervezete segíti a munkát, az Agria Geográfia Alapítvány, a Kaptárkő Egyesület, a H-Union Szövetség, az Egri Norma Alapítvány és a térség településeinek prominensei (Noszvajon, Felsőtárkányban, Bogácson, Cserépfaluban és Egerben) is ismeretekkel gazdagítják a fiatalokat.

Képes beszámolókkal hamarosan jelentkezünk!

Máramarosi túránkon még van 10 fő számára szabad helyünk!


(2013. 05. 16. 21:53)


2013. május 24-én három napra ismét Máramarosba utazunk! A túra elején Zsibón Wesselényi életútját követjük végig, ezután Máramaros természeti csodáit és kulturális értékeit tekintjük meg. Számos civil szervezet fogad minket és segíti utunkat! Még 10 fő számára van szabad helyünk, várunk Mindenkit szeretettel!

Programunkat és a tudnivalókat letöltheti innen!

Könyvajándékok iskoláknak!


(2013. 05. 16. 21:50)


Április végén civil szervezetek ifjú képviselőinek tartottunk sikeres képzést az abaúj-hegyközi Mogyoróskán (kiadványunk és beszámolónk hamarosan letölthetővé válik), majd május 7-9. között 3 iskolában 30 db könyvet ajándékoztunk (a Kárpát-medence kulturális életének témakörében), amelyet bizonyítványosztáskor kapnak meg a szorgalmas diákok.

Megjelent újabb kiadványunk


(2013. 04. 20. 22:04)


A Kárpátikum Közhasznú Alapítvány munkái a Kárpát-medencében címmel jelent meg alapítványunk tevékenységét összefoglalóan bemutató füzetünk. A kiadvány letölthető innen...

Segédkeztünk a Luminosus és az Agria Geográfia alapítvány együttműködési programjában


(2013. 03. 28. 14:28)


Az Agria Geográfia Közhasznú Alapítvány jóvoltából került megrendezésre 2013. március 22-én és 23-án a „Megújuló energiaforrások, civil szervezetek, innovációs és ifjúsági kezdeményezések Egerben és környékén” címet viselő ifjúsági rendezvény. Erre az alaklomra a felvidéki Nagykaposról érkezett Magyarországra 42 fő: 28 középiskolai diák, 5 kísérő tanár és 9 felvidéki fiatal civil önkéntes. A kétnapos rendezvény Bükkaranyoson kezdődött csütörtökön reggel 10 órakor, ahol a BÜKK-MAK LEADER Egyesület Nagy-Ferenczi tanyájára látogatott a felvidéki csoport. A fiatal szakemberek bemutatták a cég működését, a befejezett és megvalósulás előtt álló projekteket, valamint fókuszba helyezték az központi energiarendszertől való függetlenedés fontosságát és az önfenntartásra való törekvést. Az időjárás könyörtelen volt az érkező csoporthoz, így az előadások a hideg miatt a diákok autóbuszán hangzott el, azt követően került sor egy rövid sétára a tanyán. A kicsivel több, mint két órás bemutató után indult el a vendégek busza Eger városába. A Bükkaranyos és Eger közötti úton Somoskői Soma, a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány önkéntese, a Földrajz Tanszék hallgatója mutatta be a térség gazdasági-, természeti-, turisztikai értékeit, valamint az Eszterházy Károly Főiskolát és a Földrajz Tanszéket. A csoport Egerbe érkezését követően az Estella Hotel vezetője, Vass István fogadta a vendégeket és bemutatta a főiskola keretén belül működő tanszállodát. Itt lehetőség nyílt a fiataloknak betekintést nyerni egy tanszálloda valódi működésébe, megtekintették a szobákat, a kiszolgáló egységeket, beszélgettek az éppen munkában lévő gyakornokokkal. A szállodai körséta közben Vass István és Bálint Annamária (a Hidaskürti Magán Szakközépiskola Nagykaposi Kirendeltségének igazgatónője) egyeztetett a gyakornoki program lehetőségeiről, mely három felvidéki fiatal számára biztosít gyakorlati lehetőséget a tanszállodában. A tanszálloda bemutatását követően került sor az ebédre a főiskola éttermében a Leányka úton. Ebéd után a csoport felsétált a szomszédos D épületbe, ahol a Földrajz Tanszék vezetője és az Agria Geográfia Közhasznú Alapítvány elnöke, Pajtókné Tari Ilona fogadta a vendégeket. Kettő órakor vette kezdetét egy konferencia, melyen a felvidéki csoporton kívül az Eger Vára Baráti Kör Egyesület elnöke és több főiskolai földrajz szakos hallgató és dolgozó is részt vett. Az Agria Geográfia Alapítvány elnöke bemutatta a szervezet működését, majd Bálint Annamária tartott előadást a felvidéki intézmény működéséről, diákéletéről és pályázati lehetőségeiről. Ezt követően Kajati György a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány elnöke és a földrajz tanszék oktatója prezentálta számunkra a „Fiatal önkéntesek megújuló energiákkal” címet viselő NEA programot, majd Dávid Árpád főiskolai docens, a Földrajz Tanszék oktatója mutatta be a tanszék ősmaradvány, valamint ásvány- és kőzetgyűjteményét. Az előadásokat a főiskolai Campus megtekintése követte, mely során bepillantást nyertek az érdeklődők az Agria-Innorégió Tudáscentrum működésébe, az EGERFOOD Élelmiszertudományi Intézet labormunkájába, megtekintették a Biológia Tanszék állatpreparátumait, valamint a Földrajz tanszék kiállított ásvány- és kőzetgyűjteményét. A hosszú nap végére mindenki kellőképpen elfáradt, így a Campus látogatást követően a felvidéki vendégek elindultak a szállásukat elfoglalni, ahol az alapítvány önkéntesei és a földrajz szakos segítő hallgatók bográcsos vacsorával várták őket. A vacsorát követően fakultatív program keretében lehetőség volt a magyar-román futballmeccs megtekintésére, majd a kapcsolatépítés tovább folytatódott és a tapasztalatcserét, a beszélgetést, az ismerkedést csak a felkelő nap fényei törték meg.

Szombat reggel a társaság fáradtan kelt, azonban az előző napi lelkesedés nem tört meg. Az alapítvány önkéntesei és a hallgatók korán keltek, hogy a vendégeket helyi termékekből összeállított reggelivel fogadják. Volt az asztalon virsli, szalonna, kolbász, felvágott, friss zöldség és minden más, ami egy nap elindításához megfelelő energiát nyújt. A reggelit követően a csoport összepakolt és elindult az aznapi programjára. Reggel 9 órakor érkeztek a főiskola főépületébe, a Líceumba, ahol megtekintették a Líceum felújított épületét, a Varázstornyot, valamint a Főegyházmegyei Könyvtárat. A Líceum után Tóth Enikő, a Földrajz Tanszék volt hallgatója vezette körbe a vendégeket Eger belvárosában és mutatta meg a nevezetes látnivalókat, köztük: az Érseki Palotát, a Dobó teret, az egri Minorita templomot és a Városházát. A városi sétát követően Enikő felvezette a csoportot a várba, ahol folytatta az előadást a város történelméről, az egri vár históriájáról és a várvédő hősökről. Ez után a felvidéki fiatalok lerótták tiszteletüket Gárdonyi Géza sírjánál. A várlátogatás után szabad program következett, lehetőség volt vásárlásra, nézelődésre. Ebéd előtt csatlakozott a csoporthoz a félúton levált kisebb társaság, akik a délelőtt folyamán igénybe vették a Török Fürdő által nyújtott szolgáltatásokat. A csoport ismételt egyesülését követően eljött az ebéd és a búcsúzkodás ideje. A rendezvény ugyan rövidnek bizonyult, de életre szóló barátságok kötődtek a két nap alatt. Mondhatom, hogy mindkét fél rengeteget tanult a másik féltől, rengeteg tapasztalat cserélt gazdát, mindenki elégedetten távozott.

Minden tekintetben hasznos volt a két napos rendezvénysorozat, hiszen a magyarországi önkénteseknek óriási lendületet és erőt adott az a sok hálás mosoly és köszönet, amit az anyaországba érkező felvidéki fiataloktól kaptak. Bízunk benne, hogy a kapcsolat nem szakad meg a felek között, és a jövőben még több hasonló programon fognak tudni majd részt venni.

Az Agria Geográfia Közhasznú Alapítvány nevében szeretném megköszönni mindazoknak a hallgatóknak, oktatóknak és önkénteseknek a segítségét, akik a két nap alatt segédkeztek a program megvalósításában. Név szerint köszönetet érdemel: Barabás Janka, Tóth Enikő, Horváth Magdolna (jelenleg a Kárpátikum Alapítvány ösztöndíjasa), Krámos Dániel és Somoskői Soma, akik a két nap alatt nem csak „segítettek” hanem megtanulták újraértékelni azt, hogy mit is jelent igazán magyarnak lenni.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek Jövőjéért Kollégiumának támogatásával valósult meg.

Előadások Nagykaposon


(2013. 03. 06. 08:40)


2013. március 5-én a felvidéki Hidaskürti Magán Szakközépiskola nagykaposi kihelyezett részlegének intézményében került megrendezésre egy nemzetközi konferencia, melynek témája a megújuló energiaforrások elterjedése, a fiatalok munkahelyi lehetőségei voltak Felvidéken és Magyarországon egyaránt. A rendezvényen az Eszterházy Károly Főiskola Földrajz tanszékének alapítványa: az Agria Geográfia Közhasznú Alapítvány, valamint a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány képviselői is részt vettek, mint vendégelőadók.
A megérkezést követően az intézmény igazgatónője, Bálint Annamária fogadta és köszöntötte a vendégeket. A konferencia kezdetéig az igazgatónő bemutatta a Nagykaposi Magán Szakközépiskola működését, majd kávéval és süteménnyel kínálta a konferenciára érkezőket.
A konferencia – melyen szép számmal megjelentek az intézmény tanulói és tanárai - Bálint Annamária igazgatóasszony köszöntőjével indult, aki bemutatta az érdeklődőknek a Magyarországról érkező vendégelőadókat. Ezt követően Kajati György ismertette az Agria Geográfia Közhasznú Alapítvány munkásságát, az Eszterházy Károly Főiskola Földrajz Tanszékén működő aktív hallgatói életet, majd felkonferálta a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány két fiatal önkéntesét: Krámos Dánielt és Somoskői Somát. Az előadássorozat Somoskői Soma előadásával folytatódott, aki az Abaúj-hegyközi Kistérségi megújuló energiaforrás alapú térségfejlesztésről tartott előadást egy kerékpártúra élménybeszámolójával összekötve, majd pedig egy magyarországi pályázatról beszélt, melyben az európai polgárságra és a fiatalok aktív részvétel fontosságára hívta fel a figyelmet. Ezt követően Krámos Dániel az Európai Unió megújuló energia alapú területfejlesztéséről tartott előadást egy antwerpeni tanulmányi kirándulás élménybeszámolójával színesítve, majd pedig a fiatalok pályázati lehetőségéről beszélt az Európai Unióban. A felmerült kérdések megválaszolása után Bálint Annamária megköszönte a részvételt a jelenlevőknek és zárta a konferenciát.
Az előadások után, az intézmény igazgatónője körbevezette a vendégeket az iskolában és bemutatta a tanműhelyeket. A konferencia egy jó hangulatban eltelt, barátságos ebéddel zárult egy közeli vendéglőben, ahol egy felvidéki specialitás várta a vendégeket: marhapörkölt knédlivel. Hazafelé menet az Agria Geográfia Alapítvány és a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány képviselői megálltak Borsiban, és elsőként járultak hozzá helyben II. Rákóczi Ferenc szobrának helyreállításához.

A konferencia és a kapcsolatteremtő kezdeményezés a 3 fél között itt nem ér véget, 2013. április 22-én Egerbe látogat Bálint Annamária 45 felvidéki fiatallal, akik egy kétnapos rendezvénysorozat alkalmával betekintést nyernek a főiskola hétköznapjaiba, az egri civil életbe, továbbá megismerkednek Eger városának fő turisztikai desztinációival.

Részvétel konferencián


(2013. 02. 23. 11:23)


2013. február 22-én rendezték meg a „Tettekben az esély” szimultán konferencia-sorozat első előadását a Türr István Képző és Kutató Intézet jóvoltából Egerben, melynek a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont. A programmal párhuzamosan ugyan ebben az időpontban Kaposváron és Miskolcon is látogatható volt a konferencia. Az egri konferencián a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány 3 fiatal önkéntese is részt vett. A regisztrációt követően Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének videó köszöntőjével kezdődött a programsorozat. A rendezvény házigazdája Andó Pál, az ózdi TKKI igazgatója volt. A program során megismertük a Nő az esély projektet, a Bag Balázs Egyesület mentorprogramját, valamint a szakpolitikai eszközök integrált fejlesztésének eredményeit. A konferencia vendége Daróczi József felhívta az összegyűltek figyelmét arra, hogy „Ketyeg az etnikai bomba!”, és minél hamarabb megoldást kell keresni a Magyarországon élő cigányság és magyarok problémájának, konfliktusainak megoldására. Az embermese elnevezésű program során többen is felszólaltak az egybegyűltek közül és hangot adtak aggályaiknak. A kávészünet után Hajdú Gergely a Van Helyed Alapítvány önkéntese mutatta be nyertes és megvalósult projektjüket, melyet az összegyűltek csak a Hétes telepi modellprogramnak” neveztek. A konferencia zárása előtt több cigány és nem cigány, politikus és magánszemély is felszólalt és osztotta meg gondolatait, javaslatait.

A Kárpát-medence határon túli nemzeti parkjainak gyűjteménye


(2013. 02. 17. 10:54)


Ajánljuk kedves olvasóink figyelmébe a Kárpát-medence határon túli nemzeti parkjainak gyűjteményét, amely Morvai Anett hevesi ifjúsági önkéntesünk munkájával készült el. A leírások HATÁRON TÚL rovatunkban találhatók.

Látogatás Máramaros megyében


(2013. 02. 13. 10:22)


2013. február 5-től három napot Máramaros megyében töltött alapítványunk kilenc önkéntese. A program fő célja a megyében működő civil szervezetek felkeresése volt. A Hollósy Simon Művelődési Egylet szervezte csoportunk programját, így a környék természeti és kulturális látnivalói mellett sikerült több civil szervezetet meglátogatnunk és konzultációt folytatnunk. Nagybányán a Teleki Magyar Házban fogadtak bennünket, ahol a megye legnagyobb magyar szervezetének székházát látogattuk meg, míg Felsővisón a Reményik Sándor Közművelődési Egyesület Magyar Házában ismertük meg az ottani magyarok nehéz sorsát. Munkáinkról részletesen beszámolunk márciusban megjelenő kiadványunkban, ahol a határon túli magyar civil szervezetek tevékenységét mutatjuk be.

Mobilitás pályázatok beadása


(2013. 02. 01. 08:41)


A mai napon ismét két pályázatot adtunk be a Mobilitás Fiatalok Lendületben Programirodájához. Hosszas munkálatok és egyeztetések után a két felvidéki és egy-egy erdélyi és kárpátaljai együttműködő szervezettel próbálunk nemformális tanulási módszerekkel ismereteket közvetíteni cserekapcsolatok segítségével.

Kapcsolatépítés Felvidéken és Székelyföldön


(2013. 01. 22. 07:36)


2013. január 15-én alapítványunk önkéntesei a felvidéki Nagykaposon jártak, ahol a helyi Luminosus Egyesületet látogatták meg. Egyeztetésre került, hogy március 6-án az egykori Ung megyei városban népszerűsítő előadásokat tartunk, míg március 22-23-án 40 fő felvidéki fiatal civil önkéntest látunk vendégül Egerben.

2013. január 17-20. között Székelyföldön jártunk, ahol kisebb helyi szervezetekkel vettük fel a kapcsolatot, hogy munkájukat segíteni tudjuk. Ezen kisebb szervezeteket márciusi kiadványunkban mutatjuk be.

Civil Információs Centrum képzéssorozata


(2013. 01. 17. 11:20)


2013. január 15-én került megrendezésre az egri Bóta Irodaházban a Civil Információs Centrum által szervezett 4 részből álló képzéssorozat első foglalkozása, melyen a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány két fiatal önkéntese, Krámos Dániel és Somoskői Soma vett részt. Dr. Vercseg Ilona az ELTE nyugalmazott tanára, a Közösségfejlesztők Egyesületének tiszteletbeli elnöke képzésének középpontjában a civil társadalom, valamint az állami és kormányzati szektor kapcsolata állt. Szó volt a demokratikus társadalom felépítéséről és a szektorok közötti együttműködésről. A csoportfoglalkozással indított tréningen a képzés résztvevői megismerkedhettek egymással, majd a csoportok munkáinak bemutatása után megvitatták tapasztalataikat. A képzés végén az Egri Norma Közhasznú Alapítvány ingyenes tanácsadási szolgáltatást biztosított a megjelent civil szervezetek képviselőinek.

Alapítványi közgyűlés


(2012.11.10. 10:30)


Alapítványunk 2012. november 19-én 19 órakor közgyűlést tart Egerben a Deák F. u. 51. szám alatt. A főbb napirendi pontok: Tehetségpont szervezési munkái, Ifjúsági önkéntesek munkájának szervezése, Pályázataink áttekintése, Fotópályázat meghirdetése.

Minden Önkéntest és Munkatársat szeretettel várunk!

Kárpátikum- Kárpát-medencei Összetartozás Ösztöndíj - NEA-NO-12-SZ-0249


(2012.11.05. 08:10)


A Kárpátikum Közhasznú Alapítvány ösztöndíjat hirdet „Kárpátikum - Kárpát-medencei Összetartozás” címen.

Célunk, hogy a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány alapszabályában rögzített közhasznú célokkal összhangban oktatási intézményekben folytatott kutatásra ösztöndíjat folyósítsunk.

A leendő Ösztöndíjasnak az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

1. Közlésre elfogadható minőségű saját kutatáson és munkán alapuló tudományos és ismeretterjesztő jellegű szakcikket készíteni a „Kárpát-medence határon túli szervezeteinek tudományos vizsgálata” című szerkesztett kötetbe.

2. Részt venni a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány kutatást segítő képzésein és konzultációin.

3. Önkéntes munkát végezni a “Kárpát-medencei Összetartozás” elnevezésű program keretében.

4. Az ösztöndíjas köteles aKárpátikum Közhasznú Alapítvány részére minimum 8 oldalas tanulmányt küldeni elektronikus formátumban az ösztöndíj program keretében elkészített munkájáról.

Az ösztöndíj összege: (mely a 2012. december 10. és 2013. március 30. közötti támogatási időszakban kerül folyósításra) tanulmányonként 20.000 HUF, azaz húszezer forint.

Jelentkezni 2012. december 05-ig lehet az info@karpatikum.hu címen. Az e-mail-ben meg kell adni a jelentkező nevét, oktatási intézményét, elérhetőségét, valamint 300-500 karakterben (szóközökkel) be kell mutatni a kutatás tervezetét. Bővebb információt a 30-941-0885 számú telefonszámon is adunk. Az Ösztöndíjasok tervezett létszáma 8-10 fő. Nagyobb létszámú jelentkező esetében motivációs beszélgetés segítségével választjuk ki a résztvevőket.

A Kárpátikum Közhasznú Alapítvány programját (ösztöndíját) a Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti Összetartozás Kollégiuma támogatja (NEA-NO-12-SZ-0249).Tisztelettel, Dr. Kajati György elnök

Csehországi tanulmányi kirándulás


(2012.10.25. 16:53)


Alapítványunk szervezésében 50 fő látogatta meg 2012. október 19. és 23. között Csehország turisztikailag meghatározó jelentőségű természeti szépségeit és kulturális látnivalóit. Látogatást tettünk Prágában, Český Krumlovban, České Budějovicében, Mlada Boleslavban, valamint Prachovi szikláinál. Az út során törekedtünk arra, hogy a cseh turisztikai ágazat „jó példáit” a résztvevők szemügyre vehessék és a hazai munkáik során hasznosíthassák. A túrán 5 fő fiatal önkéntesünk a szervezésben is aktív szerepet vállalt.

Felső-Tisza-vidéki Magyarok II. Találkozójának támogatása


(2012.09.30. 19:12)


A Felső-Tisza-vidéki Magyarok II. Találkozójának Visk települése adott otthont, ahol a szervezői feladatokat kárpátaljai partnerszerveztünk, a Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség látta el. A szórványban élő magyar közösségek értékteremtő munkáját a Kárpátikum Alapítvány pénzügyi adománnyal támogatta.

A Találkozó összefoglalója itt megtekinthető >>

A Szervező Bizottság köszönő levele itt olvasható >>

Fiatal Önkéntesünk részvétele a Mobilitás képzésén


(2012.08.31. 15:22)


A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet - MOBILITÁS Országos Ifjúsági Igazgatósága 2012 augusztusában rendezte meg a budapesti Európai Ifjúsági Központban az „FLP: Forrás-Lendület-Perspektíva Képzés a Fiatalok Lendületben Programról” elnevezésű képzést, amelyen az egri székhelyű Kárpátikum Közhasznú Alapítvány egyik fiatal önkéntese, Somoskői Soma is részt vett. A képzésen megjelent 28 résztvevő alapítványi/egyesületi képviselőket előzetes úton, pályázat során választották ki a szervezők. Az Észak-Magyarországi régióból 4 alapítvány/egyesület kapta meg a lehetőséget, hogy önkénteseivel képviseltesse magát a 3 napos intenzív képzésen.

A képzés középpontjában az Európai Bizottság programjainak rendszere; az FLP felépítése, céljai, 2012. évi prioritásai, támogatórendszere és alprogramjai álltak a fiatalok pályázati lehetőségeinek tükrében, melyeket nemformális tanulási módszerek segítségével sajátíthattak el a résztvevők. A képzés során a jelenlevők megismerték a nemformális tanulási módszerek használatának fontosságát, és a Youthpass tanúsítvány által nyújtott lehetőségeket az Európai Unió munkaerőpiacán. A képzés során lehetőség volt „jó példák” megtekintésére/megismerésére is. Nyertes projektek pályázati anyagába nyertek betekintést a jelenlevők és személyes beszámolók segítségével a képzésen résztvevő – nyertes pályázatot lebonyolító, vagy nyertes pályázatban korábban résztvevő - fiatalok és pályázatírók is tartottak prezentációt 4 megvalósult, nyertes pályázatról. A második napon a pályázatok értékelői személyesen is megtisztelték a jelen levőket, ahol egy fórum keretén belül az FLP programkoordinátorai bemutatták a pályázatok eddigi statisztikáit, felhívták a figyelmet a pályázás folyamata során elkövetett általános hibákra és tanácsokat adtak a résztvevőknek a későbbi sikeres pályázáshoz. A képzést egyéni konzultációs lehetőség zárta.

Részvétel a Mobilitás rendezvényein


(2012.07.04. 10:15)


A Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság 2 rendezvényén is részt vettünk Baranyi Judit (ifjúsági tagozatunk vezetője) révén.

A májusi rendezvény (Határtalan lehetőségek az FLP-vel) egy tájékoztató délután volt, ahol megismerhettük a pályázati lehetőségeket és feltételeket. A tájékoztató előadást egy nagyon családias hangulatú beszélgetés követte, ahol mindenki választ kapott a hallottakkal kapcsolatos kérdéseire.

Mutasd meg a világod- ismerd meg a világot! - Fiatalok lendületben fesztivál június közepén került megrendezésre. Színes programok várták a résztvevőket a helyszínen: civil piactér, interaktív játékok, szakmai módszertani műhelyek, utcai akciók, koncertek és kiállítások. Megismerkedhettünk az európai lehetőségekkel, az iskolán kívüli tanulás különböző formáival, érdekes ifjúsági projektekkel és szervezetekkel.

Mindkét programot az ifjúsági munkánk fejlesztése szempontjából rendkívül hasznosnak tekintjük!

Határon túli civil szervezetek adatbázisa


(2012.05.04. 14:55)


Elkészítettük a határon túli civil szervezetek adatbázisának kezdeti változatát!
Az adatbázisban jelenleg a szervezet székhelye és elérhetősége található, az adatbázist folyamatosan fejleszteni szeretnénk. Amennyiben észrevétele van az adatbázissal kapcsolatban, kérjük jelezze az info@karpatikum.hu villámposta címen. Szívesen várjuk azok jelentkezését, akik most még nincsenek benne a listában, akik hibát észlelnek, esetleg nem kívánnak megjelenni.

Kívánunk sikeres böngészést és reméljük, hogy a határon átnyúló kapcsolatok erősítését segíti kezdeményezésünk!

Tehetségpont kialakításának kezdeményezése


(2012.04.16. 14:09)


Kárpát-medencei hatókörű tehetségpont regisztrációját indítottuk el, amely jelenleg Észak-kelet-Magyarország, Kelet-Felvidék, Kárpátalja és Észak-Erdély tehetségeinek gondozásában kíván ténykedni (12 szervezet és magánszemély a létrehozó).

Utazás Kárpátaljára


(2012.03.31. 10:15)


Március végén 50 fővel látogattunk el Viskre, ahol mi voltunk az első odalátogató nagyszámú csoport az idén. Együttműködést kötöttünk a helyi Veszta Nőegylettel, akik működésük során első pályázatukat írták idén segítségünkkel.

Máramaros helyi értékei


(2012.02.10. 12:45)


Ajánljuk figyelmébe a "Máramaros helyi értékei" című kiadványunkat!

A történelmi Máramaros Észak-Erdélyben és Kárpátalja keleti területein található, számos gyönyörű természeti és történelmi értékkel. Kívánjuk minden kárpát-medencei lakosnak, hogy egyszer ismerje meg ezt a csodálatos tájat!

A kiadvány letölthető innen...

Határon átnyúló programokra pályázat beadása


(2012.01.31. 17:20)


2012. januárjában HUSKROUA határon átnyúló pályázatot nyújtottunk be a nagykaposi Luminosus, a máramarosszigeti Hollósy Simon Művelődési Egylet és a viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség konzorciumában. Négy ország civil szervezete közös munkával kívánja megvalósítani pályázatát, melynek címe: Helyi termékekkel és civil összefogással a fenntartható vidékfejlesztésért.

Alapítványunk tervei 2012-re


(2012.01.07. 14:33)


Két fő irányvonal alapján tervezzük működésünket:

A, Tartós közérdekű céljainknak megfelelően a hazai elmaradott vidéki területek társadalmi-gazdasági felzárkózását kívánjuk segíteni elsősorban a már bevált, jól működő európai uniós példák hazai viszonyok között való gyakorlati alkalmazásával, valamint a fiatalok aktivizálásával, társadalmi szerepvállalásának erősítésével. Európai integrációnk erősítéséért civil szereplőként kívánunk hozzájárulni különösen a következő területeken:

- tudományos eredmények gyakorlati hasznosításának elősegítése, az innovációk széles körben való elterjesztése, a kutatás-fejlesztés társadalmi-gazdasági hasznosságának tudatosítása főképpen a vidék fejlesztése érdekében;
- helyi hozzáadott érték jelentőségének és fontosságának vizsgálata, a helyi termékek fejlesztése érdekében;
- a fenntartható fejlődés és gazdálkodás fontosságának népszerűsítése;
- vidékfejlesztés terültén tudományos és népszerűsítő tevékenységet folytató, főleg hátrányos helyzetű diákok és hallgatók támogatása; (idéztünk céljainkból)

B, Alapítványunk fontos küldetése, hogy a határon túli magyarsággal szorosan kapcsolatot tartson és segítse európai integrációjukat, valamint elősegítse, hogy kapcsolatuk szoros legyen az anyaországgal. Hazai és nemzetközi tapasztalatainkat kívánjuk megosztani velük és a már kialakított határon túli kapcsolataink bővítésével egy meghatározó értékteremtő civil hálózat működését kívánjuk biztosítani. Céljaink alapján törekszünk:

- a magyarországi és a határon túli nemzedékek és nemzetiségek egymáshoz való közeledésének, egymás mindennapi életével, szokásvilágával és helyi kultúrájával való megismerésének elősegítése;
- a kárpát-medencei magyar kulturális és természeti örökségek népszerűsítésére;
- a Kárpát-medence eddig mind társadalmi, mind természeti szempontok szerint feltáratlannak ítélhető, illetve kevéssé ismert, de turisztikai értékkel rendelkező területeinek felkutatása;
- továbbá az A pontban felsorolt céljaink határon túli megvalósításához;

Kiemelten a SZÓRVÁNYMAGYARSÁG érdekében kívánunk dolgozni.

Szakmai kiadvány megjelentetése


(2011.12.29. 12:26)


A Magyar Idegenforgalmi és Területfejlesztési Egyesület számára helyi gazdaságfejlesztési modelleket dolgoztunk fel egy időszaki szakmai kiadvány kiadását valósítottuk meg. A kiadvány megjelentetése előtt műhelymunkákon gyakorlatban működő példákat gyűjtöttünk össze és konzultáltunk a megvalósítókkal.


Újabb célok és új telephelyek – bővült alapítványunk alapító okirata


(2011.12.14. 13:11)


A Kárpátikum Közhasznú Alapítvány alapítójaként az Alapítvány alapító okiratában a név, az eredeti célok és a vagyon sérelme nélkül az Alapító a következő változásokat jelentette be:
- Az Alapítvány 2011-től országos jelleggel működik, így új telephelyeket létesítettünk.
- Az Alapítvány céljait bővítettük, amelyek az eredeti célokkal összhangban vannak és azok megvalósítását nem veszélyeztetik.
- Felügyelő Bizottságot hoztunk létre, mivel az Alapítvány éves bevétele meghaladta az ötmillió forintot.

Az Alapítvány újabb telephelyei:
- 2072 Zsámbék, Táncsics M. u. 23.
- 3994 Fűzérkajata, Dózsa Gy. u. 51.
- 5350 Tiszafüred, Katalin u. 2.
- 5600 Békéscsaba, Dózsa Gy. u. 6. 2/16.
- 6131 Szank, Béke u. 13.

Újabb céljaink:

7. A tudományos eredmények gyakorlati hasznosításának elősegítése, az innovációk széles körben való elterjesztése, a kutatás-fejlesztés társadalmi-gazdasági hasznosságának tudatosítása főképpen a vidék fejlesztése érdekében, továbbá a környezeti nevelés rendszerszemléleten alapuló alkalmazásának megvalósítása.
8. A helyi hozzáadott érték jelentőségének és fontosságának vizsgálata, a helyi termékek fejlesztése érdekében a piacok feltárásának és kutatásának elősegítése, valamint a közösségek és egyének véleményének felmérése.
9. A Kárpát-medence lakosai és gazdálkodói számára a fenntartható fejlődés és gazdálkodás fontosságának népszerűsítése, továbbá a Kárpát-medencei termékek eredetének és a környezettudatos vásárlás fogyasztóinak védelme.
10. A vidékfejlesztés terültén tudományos és népszerűsítő tevékenységet folytató, főleg hátrányos helyzetű diákok és hallgatók támogatása.

A Felügyelő Bizottság tagjai:
Dr. Tóth Antal (4220 Hajdúböszörmény, Zombor u. 10.)
Havasi Norbert (3300 Eger, Kallómalom u. 32. 3/9.)
Nagy Gábor (3300 Eger, Faiskola u. 12/b.)


Dr. Patkós Csaba előadása


(2011.04.14. 21:26)


2011. március 29-én újabb színvonalas előadást hallgathattak meg a pályázatíró tanfolyam résztvevői. Dr. Patkós Csaba, az Eszterházy Károly Főiskola Földrajz Tanszékének főiskolai docense tartott érdekes beszámolót. Ennek témája a rurális biológiai erőforrások és ezek hasznosítása, valamint maga a Rubires-projekt volt. A Tanár Úr a projekt és az ahhoz kapcsolódó fogalmak definiálásán túl elmondta a pozitív, illetve negatív tapasztalatait is. Kiemelt helyen említette a nemzetek közötti kapcsolat fontosságát és a tapasztalatcserét is, mivel a Rubires-projekt több országon átívelő program, köztük Magyarországon, Olaszországban, Szlovéniában, Ausztriában és Németországban is megtalálható. Patkós tanár úr előadása végén egy diákoknak meghirdetett verseny győzteseiről készült videót is megtekinthettünk, mutatván a projekt sokszínűségét.


Gasztonyi Éva előadása a pályázatíró képzésen


(2011.03.07. 17:02)


2011. február 28-án a pályázatíró és projektszervező képzés keretein belül 33 résztvevő Gasztonyi Éva előadását hallgathatta meg. A hétfői est előadója korábban a Bükki Nemzeti Parknál, jelenleg pedig a Konstantinusz Kft.-nél dolgozik. Az előadás témája a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatain belül az élőhelyvédelem és -helyreállítás volt. A hallgatóság ízelítőt kapott egy tapasztalt pályázatírótól, ugyanis az elméletet nem kevés egyéni példával, benyomással egészítette ki. Gasztonyi Éva kiemelte, hogy egy projekt csak akkor működik jól, ha a pályázó és a területtulajdonos jó kapcsolatban van egymással. Továbbá az előadás során elhangzott fogalmakat magyarázta, valamint összefoglalta az elmondottakat. Végül a résztvevők által feltett kérdésekre készségesen válaszolt.


Jelentkezés pályázatíró képzésre!


(2011.02.07. 18:05)


A Kárpátikum Közhasznú Alapítvány környezeti rendszerszemléletre épülő pályázatíró és projektszervező képzést hirdet civil szervezetek képviselőinek, pedagógusoknak, oktatóknak, tanulóknak, valamint a terület- és településfejlesztésben érdekelteknek.

Bővebb információt az info@karpatikum.hu villámposta címen és a 70-3176271-es távbeszélő számon kérhet.

Jelentkezési lap innen letölthető...


Letölthető az alapítvány 2011. évi falinaptára


(2011.01.30. 20:17)


A Kárpátikum Alapítvány a 2011. évre falinaptárt szerkesztett, amelyben az elmúlt évi fotópályázatának legszebb képei szerepelnek. A naptárt jelentős mérete miatt postai úton terjeszteni nagyon körülményes, így a naptárt elektronikusan elérhetővé tesszük az érdeklődők számára, mely innen letölthető...


A Kárpátikum Közhasznú Alapítvány fiókirodát létesített


(2010.10.27. 21:30)


A Kárpátikum Közhasznú Alapítvány az alábbi helyeken létesített fiókirodákat:

- Közép-Magyarországon (Címünk: 2072 Zsámbék, Táncsics Mihály u. 23.)
- Dél-Alföldön (Címünk: 5600 Békéscsaba, Dózsa György u. 6.)

Hamarosan az észak-alföldi régióban is fióktelephelyet nyitunk.


Kárpátikum Fotópályázat végeredménye


(2010.09.04. 12:30)


Megszületett a Kárpátikum Alapítvány első fotópályázatának végeredménye. A nyertesek névsorát, valamint a díjazott képeket itt megtekintheti.

2010. évi eredmények


(2010.08.11. 23:10)


Megjelent a Kárpátikum Alapítvány 2010. évi tevékenységének rövid összefoglalója, melyről a programok rovatunkban olvashat. Programok...

Kárpátikum Fotópályázat


(2010.03.15. 11:00)


A Kárpátikum Alapítvány fotópályázatot hirdet a Kárpát-medencében fellelhető népi hagyományok, néprajzi értékek megjelenítésére. A pályázatról bővebben olvashat fotópályázat rovatunkban. Fotópályázat...

Kárpátikum Konferencia az alternatív energiaforrásokról


(2010.02.27. 10:10)


2010. február 26-án 9.30 órakor konferenciát és műhelybeszélgetést tartottunk Egerben a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában 30 fő részvételével.

A program a következő volt:
09.30: Dr. Kircsi Andrea (Debreceni Egyetem, egyetemi adjunktus; Magyar Szélenergia Társaság, titkár): A szélenergia hasznosítás aktuális kérdései Magyarországon.
10.15: Somosné Nagy Adrienn (Pilze-Nagy Kft., ügyvezető): Lesz-e a biogáznak szerepe a megújuló energiatermelésben Magyarországon? Remények és a tények.
11.15: Bagi István (GEOGOLD KÁRPÁTIA Környezetvédelmi és Mérnöki Szakértő Kft., ügyvezető): A termálvízkészletek fenntartható védelme.
12.00: Dr. Kovács Tibor (Eszterházy Károly Főiskola, tanszékvezető főiskolai docens): A területi tervezés alkalmazása a megújuló energiák felhasználása kapcsán.
12.45: A Civil Hálózat alapító tagjainak és támogatóinak rövid bemutatkozása, hozzászólása, valamint a felmerülő kérdések megválaszolása


Az előadások anyagai rövidesen letölthetőek!

Kárpátikum Falinaptár 2010.


(2010.02.15. 11:00)


Megjelent a Kárpátikum Alapítvány harmadik falinaptára „Barangolás a Kárpátokban, 2010” címmel. A falinaptárat kérésükre ingyenesen postázzuk!

Kárpátikum Konferencia az alternatív energiaforrásokról


(2009.12.06. 14:12)


2009. december 4-én (pénteken) 10 órakor konferenciát és műhelybeszélgetést tartottunk Felsőtárkányban a Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban 25 fő részvételével.

A program a következő volt:
10.00: Kovács Imre (Kárpátikum Alapítvány, elnök-h.): „A Kárpátikum Közhasznú Alapítvány céljainak és munkájának bemutatása”
10.05: Dr. Kajati György (Kárpátikum Alapítvány, elnök; EKF Földrajz Tanszék, adjunktus): „A Megújulunk és Fejlesztünk Civil Hálózat létrehozásának indokoltsága és céljai”
10.20: Dr. Patkós Csaba (EKF Földrajz Tanszék, adjunktus): „RUBIRES: megújuló energiák a területfejlesztésben - egy projekt bemutatása”
10.50: Szalóki Tamás (Szalóki Elektro-Contract Kft.): "Valós álom - A napenergia felhasználása a hétköznapokban"
11.40: Dr. Jung László (EGERERDŐ Zrt., vezérigazgató-h.) „Fenntartható erdőgazdálkodás és energiagazdálkodás kapcsolata”
12.10: A Civil Hálózat alapító tagjainak és támogatóinak rövid bemutatkozása


Az előadások anyagai rövidesen letölthetőek!

Erdély-túra


(2009.10.28. 21:40)


42 fő diáknak Erdélybe 4 napos túrát szerveztünk, a kirándulást Kajati György elnökünk vezette. A túra programja megtekinthető...

Együttműködési megállapodás


(2009.09.15. 17:00)


Határon túl együttműködési megállapodást kötöttünk erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és vajdasági civil szervezetekkel a "Természet- és társadalombarát Kárpát-medence" megteremtésének gondolatával. Fontosabb partnereink:
• Dombos Polgárok Egyesülete, Dombos – Vajdaság
• Élő Erdély Egyesület, Csíkszereda- Erdély
• Hollósy Simon Művelődési Egylet, Máramarossziget- Erdély
• Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Szövetsége, Ungvár - Kárpátalja
• Magyar Ifjúsági Közösség, Pozsony – Felvidék

Koszorúzás a 4-es Honvéd Gyalogezred emlékművénél, Isonzónál


(2009.05.31. 20:15)


A Kárpátikum Közhasznú Alapítvány tagjai 2009. május 2-án a mai Olaszország területén található San Martino del Carso melletti 4-es Honvéd Gyalogezred emlékművénél rótták le kegyeletüket az Isonzói csatákban elhunyt magyar katonák tiszteletére.
"Az Isonzói-csatákről bővebben..."

A koszorúzásról készült képek megtekinthetők: [Galéria]

Tavaszi forrás-nagytakarítás


(2009.05.20. 22:00)


A gyöngyösi programon március végén az alapítvány fiatal önkéntesei és egy tucatnyi főiskolás és egyetemista vett részt. A három napos tábor során kb. 30 zsák szemetet szedtünk össze Sástó, a Gyöngyös-patak és a Tarjánka-patak mentén, valamint komolyabb beszélgetésekre került sor főként környezetvédelmi, fenntarthatósági és környezetpolitikai kérdésekben.
A bogácsi programra szanki gyerekek 5.a osztályos csoportját Horváth Attiláné osztályfőnök vezetésével hívtuk meg. A szemétszedés két csoportban a Cserépfalu - Hór-völgy - Oszla-rét - Ódor-vár - Lök-völgy - Felsőtárkány útvonalon történt meg. A munkáért a gyerekek szállási, étkezési és utazási költségét, a védőfelszerelését és egyes programok költségeit a pályázati támogatásból és saját forrásból az alapítvány biztosította. A szanki iskolások lelkes és szorgalmas cselekedetükkel, munkájukkal sok "természetjárónak" (például az orrunk előtt szemetet eldobó budapesti turista felnőttnek) mutattak példát és érdemelnek feltétlen dicséretet.

A forrás-nagytakarításról készült képek megtekinthetők: [Galéria]

Népszerűsítő előadás


(2009.03.31. 20:30)


Erdély természeti szépségeiről és kulturális értékeiről tartott előadást 30 fiatal érdeklődőnek az egri Neumann János Középiskolában Dr. Kajati György.

Partnerségi megállapodás a Szépbánya Egyesülettel


(2009.02.28. 21:00)


2009. februárjában felvettük a kapcsolatot a Sátoraljaújhelyhez tartozó Rudabányácska Szépbánya Egyesületével. Megállapodást kötöttünk az Egyesület vezetőjével, Matyi Lászlóval, hogy egymás rendezvényein kölcsönösen részt veszünk.

Könyvadományok az erdélyi Magyardécsére


(2008.10.14. 21:45)


Alapítványunk az egri Kaptárkő Egyesülettel együttműködve 2008. október 2-án 1500 könyvet adományozott és szállított a Beszterce-Naszód megyei Magyardécsei Általános Iskolának. Bővebben...»»

Az útról készült képek megtekinthetők: [Galéria]

Hálás köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik megvásárolták és terjesztették a "Kárpát-medence természeti szépségei 2008" című falinaptárat, és hozzájárultak a könyvadomány méltó helyre kerüléséhez.

Tavaszi forrás-nagytakarítás


(2008.09.29. 09:00)


2009 március 27-29. és április 17-19.

Az Alapítvány több alkalommal is szervezett egy-két napos kirándulásokat a Bükk és Mátra hegységekbe. Ezen kirándulások alatt szomorúan tapasztaltuk, hogy a többségében védett természeti területeken lévő erdei forrásaink közül jónéhány meglehetősen szennyezettnek mondható az eldobált hulladékok miatt. Projektünkkel ezen az állapoton szeretnénk némileg változtatni.
A program két, egyenként három napból álló bentlakásos tábor (péntektől vasárnapig, két éjszaka alkalmanként), amely nyitott, azaz napközbeni programjain, a túrákon és források megtisztításán, nem csak a táborlakók vehetnek részt.

Program által érintett források:
Egeres-völgy P, Mellér-völgy szekérút, Sándor hegy nyerge Z, Gyetra-völgy, Pes-kő völgy P, Pes-kő-lápa forrásai, Hideg-kúti-völgy, Egeres-völgy Táv: kb. 20 km
Szemétfelvevő helyek: Mellér-völgy Géz-bérc-lápa, Simon-lápa a Messzelátó alja, Pes-kő völgyi vendégház.

Pyrker-szoros, Eger-patak-völgye, Tardos-bérc, Gilitka-völgy, Veres-Gyakor-völgy, Berva-patak, Szarvaskő Táv: kb. 15 km.
Szemétfelvevő helyek: Gilitka-kápolna, Gubaréti erdészház, Pes-kő völgyi vendégház.

Várkút és környéke, Oldal-völgy, Káposztás-lápa, Török út, Várkút, Felsőtárkány Táv: 20 km.
Szemétfelvevő hely: Várkút

Egeres-völgy P, Mellér-völgy szekérút (Arany-forrás), Sándor-kút Z, Gyetra-völgy Jávoros-kút, Pes-kő völgy P, Pes-kő-forrás, Pes-kő-lápa forrásai, Vasvári-forrás, Hideg-kúti-völgy, Egeres-völgy Táv: kb. 20 km
Szemétfelvevő helyek: Mellér-völgy Géz-bérc-lápa, Simon-lápa a Messzelátó alja, Pes-kő völgyi vendégház.

Teréz-forrás, Pyrker-szoros, Eger-patak-völgye, Diana-forrás, Tardos-forrás, Barát-kerti-forrás, Tardos-bérc, Gilitka-völgy, Gilitka-forrás, Antónia-forrás, Bársonyos-forrás, Veres-Gyakor-völgy, Guba-kút, Hubertus-forrás, Margit-forrás, Berva-patak, Szarvaskő Táv: kb. 15 km.
Szemétfelvevő helyek: Gilitka-kápolna, Gubaréti erdészház, Pes-kő völgyi vendégház.

Tárkányi-patak, Oldalvölgyi-halastavak, Szt. Erzsébet-forrás, Varga-kút, Cseresznyés-patak, Sáfár-kút, Kánya-patak, Vár-kút, László-kút, István-kút, Attila-forrás, Katalin-forrás, Büdös-kút
Szemétfelvevő hely: Várkút Helyszín a Felsőtárkányi Kemping és Ifjúsági Tábor.

A programot az ESZA Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató Kht. 320.000 forinttal támogatja.


Noszvaji Turisztikai Konferencia


(2008.09.29. 09:00)


2008 szeptember 25-27.

Kárpátikum Alapítvány egyik alapvető célkitűzése a hazai turizmus, azon belül az ökoturizmus népszerűsítése az ifjúság körében. Az ökoturisztika népszerűsítésében és társadalmi elfogadásban nagyon nagy szerepe lehet a pedagógus társadalomnak, egy jól képzett, a természeti nevelést fontosnak tartó pedagógus, nagyon sok fiatalnak lehet példaképe. A rendezvénnyel hozzájárultunk, hogy az ökoturisztikai oktatás és nevelés magasabb szintű legyen hazánkban.
Meghívott előadóink előadástémái:
- Az ökoturizmus nemzetközi és hazai története.
- A Tisza-tó turizmuspolitikája, turizmus fejlesztési koncepciója.
- A Mátravidék turizmuspolitikája, turizmus fejlesztési koncepciója.
- Az idegenforgalom és az ökoturisztika.
- Globalizáció és a turizmus – tendenciák a hazai idegenforgalomban.
- A turizmus környezetre gyakorolt hatása.
- A turizmushoz kötődő pályázatok és támogatási lehetőségek.
Az elméleti foglalkozásokat két vidám túrával színesítettük:
- Istállós-kő és a Gerennavár megmászása, a Szalajka-völgyi és az Olaszkapui tanösvény megtekintése. Közben: a kisvasutak jelentősége a turisztikában című beszélgetés.
- Túra Szentlélekre. A Dédesi-vár és a Pálos kolostorrom megtekintése. Közben: a faluturizmus jelenléte Mályinka településen című beszélgetés.

A programot az ESZA Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató Kht. 100.000 forinttal támogatta.


Kutatási partnerség


(2008.09.20. 20:00)


2008 májusában együttműködési megállapodást kötöttünk a Magyar Idegenforgalmi és Területfejlesztési Egyesülettel egy közös kutatási programra, melynek tartalma: a kommunikációs forradalom területi hatásai; a falusi létforma lehetőségei, alternatívái a XXI. században.
Feladatunk elsősorban a vidéki turisztikai szolgáltatásban, valamint a helyi sajátosságokra épülő mikro- és kisvállalkozások tevékenységében végbement változások vizsgálata, különös tekintettel a hálózatos együttműködések és a (civil) partnerségek szerepére.


II. Kárpátikum Ökoturisztikai Tábor (Lengyelország)


(2008.09.19. 22:00)


A 2007-es borszéki (Erdély) tábor után, 2008 április 24-27. között rendeztük meg a II. Kárpátikum Ökoturisztikai Tábort a Lengyel-Kárpátok és a Pieninek területén. A tábor résztvevőinek turisztikai és ökoturisztikai elméleti és gyakorlati foglalkozásokat tartottunk, valamint bejártunk több magyar történeti emlékhelyeket.
A foglalkozások fő témái a következők voltak:
- a falusi turizmus szerepe a helyi közösségek fejlődésében;
- fenntartható fejlődés és a turizmus környezetre gyakorolt hatása;
- tevékenységinnováció a turisztikai szolgáltatásokban;
- civil szervezetek szerepe a helyi turizmusfejlesztésben.
Meglátogatott magyar vonatkozású nevezetességek:
- a legészakibb magyar vár, Nedec vára (ma már Niedzica);
- az árvai (ma már Orawka) magyar szentek temploma;
- Frigyesvágás (ma már Frydman), Palocsay kastély. [Galéria]


A Kárpátikum Alapítvány felvonta a magyar zászlót Szarvaskő várában


(2008.03.19. 22:00)


2008. március idusán a Kárpátikum Alapítvány magyar lobogót ajándékozott Szarvaskő község várának. A zászló felvonását Szarvaskő lelkes polgáraival végeztük el a Vár magaslatán.
Ezután a 300 fős csodás természeti környezettel megáldott község főterén vettünk részt ünnepi megemlékezésen. Barta Győző Polgármester Úr az ünnepség kezdetén megköszönte Alapítványunk cselekedetét, s 40 lelkes szarvaskői lakóval méltóságteljesen emlékeztünk meg a 48-as hősök tetteiről, dicsőségéről. [Galéria]


A Kárpátikum Alapítvány bemutatkozott a gyöngyösi „ökoturisztikai” konferencián


(2007.05.08. 21:30)


Április 20-án, pénteken a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Turizmus és Területfejlesztési Tanszéke a Magyar Földrajzi Társaság Gyöngyös-Mátravidéki Osztályával és a Magyar Turisztikai Egyesület Heves megyei Tagozatával közösen regionális konferenciát rendezett Természetvédelem – Ökoturizmus – Fenntartható fejlődés címmel. Bővebben...»»


Erdély természeti szépségei az egri Közgazdasági Szakközépiskolában


(2007.05.08. 21:25)


2007. április 19-én Erdély természeti szépségeiről tartott előadást Kajati György az egri Közgazdasági Szakközépiskolában.
Az előadás bevezető részében alapítványunk elnöke ismertette Erdély társadalmának jellemzőit, s ezután varázslatos tájakról láthatott a csodálkozó közönség mintegy 200 képet. Bemutatásra került a Bihar-hegység, a Kis-Cohárd, a Radnai- és Görgényi-havasok, valamint a Retyezát Nemzeti Park.
Az előadáson körülbelül 120 diák és 4 pedagógus vett részt (érdekesség, hogy közülük senki sem volt még Erdélyben). Reméljük, hogy az előadás felkeltette érdeklődésüket és a jövőben Erdélyben találkozhatunk majd Velük! [Galéria]


Előadás


(2007.04.16. 8:30)


2007. április 19-én 12.45-kor Erdély természeti szépségeiről tart előadást Kajati György az egri Közgazdasági Szakközépiskolában.


I. Borszéki Ökoturisztikai Tábor


(2007.04.16. 8:00)


Alapítványunk célkitűzéseinek megtervezésekor fontos szerepet szántunk a természetközeli turizmus népszerűsítésére. Ezért megalakulásunk után négy napos túrát szerveztünk Borszékre, ahol ökoturisztikai programokon vehetett részt a tábor 12 tagja, valamint szervezőként Alapítványunk két vezetőségi képviselője. Bővebben...»»
Az útról készült képek megtekinthetők: [Galéria]


© 2007 Kárpátikum Közhasznú Alapítvány - Utolsó módosítás:
2017.01.09. 09:04

Ajánlott felbontás: 1024x768